De website van je leven.

Huwelijk en geld: de vijf grootste issues

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Liefde maakt blind, daar zit echt wel een kern van waarheid in. Kijken we eenmaal door een roze bril, dan zien we de financiële aspecten die bij een relatie komen kijken niet meer. En dat kan ons best eens duur komen te staan. Hieronder de 5 grootste issues op gebied van huwelijk & geld.

1: We houden van elkaar en willen alles delen

Natuurlijk houden jullie van elkaar en gunnen jullie elkaar alleen het beste van het beste. Maar die gevoelens kunnen in de loop der tijd een beetje veranderen. Heeft een van jullie bijvoorbeeld een hoger inkomen en zorgt de ander voor de kinderen, dan is het verstandig hierover financiële afspraken vast te leggen op papier.

2: Over geld praat je niet

Maar liefst 60% van de stellen maakt ruzie over geld, blijkt uit onderzoek van het NIBUD. Praten jullie wel eens over geld? In veel relaties gebeurt dit niet, tót er ruzie over ontstaat. Over ongelijkheid, over het feit dat de één meer werkt - en verdient - en de ander voor de kinderen zorgt, over het uitgavepatroon van de ander.

3: Administratie? Niet mijn ding!

Binnen een huishouden is het vaak een van de twee partners die de administratie voor zijn rekening neemt. Op zich is het natuurlijk prima om de taken in huis onderling te verdelen, maar zorg er wel voor dat je beide op de hoogte bent van jullie financiële situatie.

4: Schulden verzwijgen

Veel partners verzwijgen een schuld. Logisch, een schuld is niet iets om trots op te zijn en daarom wordt een financieel minnetje nog wel eens verzwegen voor de ander. Dit kan natuurlijk hele nare gevolgen hebben wanneer de ander hier uit zichzelf achter komt.

5: Niet aan denken, niet over praten

Hoewel het moment onoverkomelijk een keer daar is, willen we er niet over nadenken: ons overlijden. Maar wie gaat trouwen moet hier toch heel even bij stilstaan. Het overlijden van jouzelf of je partner kan namelijk naast emotionele impact ook financiële gevolgen hebben, of gevolgen voor je eigendommen en woonsituatie.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.