De website van je leven.

CD van jou, CD van mij

Leestijd: 4 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Heb je plannen om te trouwen? Dan zullen er heel veel meningen op je af komen. Familieleden die het beste met je voor hebben en je pushen om huwelijkse voorwaarden op te stellen, anderen die zeggen dat het allemaal onzin is. Wie denkt door de bomen het bos niet meer te kunnen zien: niet getreurd. Jullie financiële situaties voor het huwelijk zeggen eigenlijk al heel veel over wat voor jullie de slimste keuze is.

Wat betekent gemeenschap van goederen?

Bij gemeenschap van goederen leg je op dit moment volgens de wet nog vast dat alles wat je aan spaargeld, spullen, inkomsten en ook schulden hebt op het moment van trouwen van jullie samen is. Hetzelfde geldt voor alles wat er tijdens jullie huwelijk bij komt. Er komt een wetswijziging aan waardoor de betekenis van ‘gemeenschap van goederen’ verandert, maar tot het zo ver is, zijn dit de afspraken die gelden.

Ieder voor zich

In de huwelijkse voorwaarden leg je vast hoe jullie alles willen verdelen. Wil je graag dat alles wat van jullie was en is ook van jullie zelf blijft? Dan kies je voor zogenaamde ‘koude uitsluiting’. Dat klinkt kouder dan het is, want je kunt in deze situatie best een gezamenlijke rekening hebben waarop jullie beide geld storten voor het huishouden. Het voordeel ervan is dat ieder verantwoordelijk is voor zichzelf en dat je bij echtscheiding niets hoeft te verdelen.

50-50?

Verdient één van jullie veel meer dan de ander? Dit kun je natuurlijk zo houden, maar je kunt ook een 50-50 verdeling vastleggen. Wanneer een van jullie de zorg voor de kinderen voor zijn of haar rekening neemt en de ander veel werkt, bijvoorbeeld. Zo zorg je er ondanks de ongelijke verdeling van inkomsten voor dat jullie wel gelijkwaardig zijn.

Je kunt dit op twee manieren doen: één keer per jaar of pas bij het beëindigen van jullie huwelijk. Het kan gunstig zijn dit jaarlijks te doen als een van jullie regelmatig geld naar de ander wil oversluizen zonder hiervoor belasting te betalen, of wanneer je de risico’s van een eigen onderneming wilt spreiden.

Bewuste keuze

Wie geen huwelijkse voorwaarden opstelt, trouwt op dit moment nog automatisch in gemeenschap van goederen. 75% van de stellen doet dit. We vinden het blijkbaar heel eng om tijdens een gelukkige periode in een relatie, na te denken over het moment dat het misgaat.

Omdat een groot deel van de in het begin gelukkige huwelijken tóch strand – namelijk 34%! – heeft de overheid besloten de wet aan te passen. Door die wijziging trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen maar in ‘beperkte’ gemeenschap van goederen. Omdat wij die beslissing niet willen of durven nemen. Beetje gek wel, toch?!

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.