De website van je leven.

Lenen tijdens je studie? Boeiend!

Leestijd: 4 minuten x bewaard als favoriet
Liza van Renesse

“O nee, ik leen niet.” Waarom niet? “Ik wil geen schuld.”  Dat je geen schuld wilt opbouwen, kan een heel goede reden zijn om geen studentenlening af te sluiten. Maar laat de angst voor een studieschuld je niet weerhouden om je droom te verwezenlijken. Een studentenlening afsluiten is namelijk helemaal niet eng. Het geeft je de mogelijkheid om alles uit je studie en jezelf te halen. 

Keuzes maken is niet altijd makkelijk, maar het hoort erbij. Je maakt een keuze voor de studie die je wilt volgen. Dan volgt de keuze om aan je toekomst te werken met of zonder lening. Als je naast je studie gaat werken om je onkosten te betalen, hoeveel tijd heb je dan nog over om te studeren? Bedenk wat jij belangrijk vindt. Genoeg tijd voor je studie of zo min mogelijk kosten maken? Wat is het doel van je studie? Zo kom je bij een beslissing die bij jou past.

Hoge cijfers, extra opdrachten

Ik koos ervoor om mij helemaal op mijn studie te storten. Ik wilde zonder vertraging mijn studie afronden, extra opdrachten doen én extra vakken volgen. Ik wilde meer dan alleen de verplichte stof hersenloos herhalen om een tentamen te halen. Ik dook de diepte in en breidde daarmee mijn kennis enorm uit. Nieuwe kennis was mijn doel en hierdoor was het halen van tentamens geen probleem. De universiteit was een inspirerende omgeving voor mij. Het is een periode waarin ik werd gestimuleerd mij verder te ontwikkelen. Door een lening af te sluiten kon ik mijn collegegeld,  studieboeken en overige onkosten betalen. Dit gaf mij de tijd om mijn doelen na te jagen. Ik werk nu al een paar jaar, maar mis de collegebanken hierdoor soms nog steeds.

Nu zit ik met een studieschuld

En dan? Je hebt je studie afgerond. De studentenlening moet je aflossen. Ooit. Dit duurt echter een paar jaar. Je hebt eerst de tijd om een baan te zoeken, te vinden en wat geld te sparen. Aan de hand van jouw inkomen wordt vervolgens bepaald wat jij per maand kunt aflossen. En ik? Ik denk in ieder geval met veel plezier aan mijn studietijd, terwijl ik geld overmaak om mijn lening terug te betalen.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.