De website van je leven.

Kostenverdeling ouders en kind

Leestijd: 4 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

‘Als ze overmatig uitgeeft, moet ze dat maar voelen’. Sinds de basisbeurs voor studenten een lening is, staan steeds meer ouders in dubio of zij zelf financieel moeten bijspringen voor de studie- en woonkosten van hun kinderen. We vroegen Norah Labrijn en haar dochter José hoe zij de kosten verdelen.

“Wij betalen voor onze kinderen het collegegeld en de kosten voor boeken”, legt Norah uit. “Om ook nog de huur te betalen wordt teveel voor ons, we hebben inmiddels drie studerende kinderen. Wel mogen ze iets langer thuis blijven wonen als ze dat willen.”

José werkt in een kledingwinkel als parttime stylingadviseur, en daarnaast leent zij maximaal bij Dienst Uitvoerend Onderwijs. “Met die gezamenlijke inkomsten kan ik mijn huur, zorgverzekering en eten betalen”, vertelt zij. “En ik spaar een beetje voor een lang weekend weg in de zomer of voor een festival.”

Soms een extraatje

“Ik vind het wel goed dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn financiën. Natuurlijk is het ook wel pittig, en heb ik na een financiële tegenslag soms ineens nog maar tien euro te besteden in een week.” Op dat moment kan José gelukkig wel terugvallen op haar ouders: “Ik geef nog wel eens wat geld als mijn dochter moeilijk rond kan komen”, biecht Norah op. “Maar ik wijs haar ook op haar eigen verantwoordelijkheden. Als zij teveel heeft uitgegeven tijdens het stappen, dan is dat haar eigen schuld. Dat moet ze dan maar even voelen.”

Sneu Word-documentje

Norah en haar man hebben hun kinderen van jongs af aan geleerd met geld om te gaan. “Ik vind het wel goed dat kinderen vanaf hun achttiende zelf hun geld beheren”, vertelt Norah. “Dat betekent niet dat ze het zonder ons moeten doen. Ik help wel eens met het maken van een overzicht, en we denken natuurlijk mee over wat handig is.”

“Dat klopt”, beaamt José. “Ik heb een super sneu Word-documentje waarin staat wat ik wanneer moet betalen. Op dit moment staan hier naast mijn normale vaste lasten ook twee rekeningen open bij de dierenarts voor mijn kat en voor een vliegticket voor een gezamenlijke vakantie met mijn ouders. Die rekeningen betaal ik in termijnen af.” Norah: “Als ouder weet je natuurlijk heel goed of je kind makkelijk geld uitgeeft of niet, en dan kun je nog wel eens bijsturen. Maar daar zit wel een grens aan: ze moeten zelf de verantwoordelijkheid dragen voor hun budget.”

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.