De website van je leven.

Huis kopen voor studerend kind is goede belegging

Leestijd: 4 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Door de dalende spaarrente en de hogere grens voor huursubsidie kan het fiscaal erg aantrekkelijk zijn om een woning voor een studerend kind te kopen. Tel daarbij op dat het steeds lastiger wordt om geschikte én betaalbare woonruimte te vinden als student en er ontstaan mooie kansen voor ouders – en hun kroost.

Door het hele land, ook in steden als Rotterdam, Deventer, Nijmegen en Den Haag, kun je al voor minder dan € 50.000 een huis kopen.

Een huis kopen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar voor wie het geld heeft of overwaarde heeft uit de huidige woning is het een interessante optie. Je behaalt namelijk al gauw een rendement van boven de 3%, waar de spaarrente op een reguliere bankrekening momenteel niet over de 0,6% heen gaat.

Rekensommetje

Hieronder laten we in een rekensommetje zien welk voordeel het kopen van een huis zowel de ouders als het kind kan bieden. Stel: Ouders kopen een woning voor € 50.000 en verhuren deze binnen de sociale sector aan hun kind voor € 200 per maand. Het bruto rendement is dan: (12 x €200 =) € 2.400 / € 50.000 = 0,048 x 100 = 4,8%. De huurinkomsten zijn onbelast en je kunt ze deels weer terugschenken aan het kind, dat ook nog recht heeft op huursubsidie en daardoor een heel gunstige prijs betaalt voor de huur. Bovendien kunnen er mogelijk meerdere studenten in het huis wonen en kunnen de ouders op deze manier zelfs extra huurinkomsten binnenkrijgen

Ook paar nadelen

Toch kleven er natuurlijk ook een paar nadelen aan. Op een tweede huis krijg je geen hypotheekrenteaftrek, je bent als huiseigenaar verantwoordelijk voor het onderhoud, de Vereniging van Eigenaren moet ook akkoord gaan met de verhuur van de woning en heb je eenmaal huurders in huis, dan hebben die rechten en kun je ze er niet zomaar uitzetten wanneer je het pand wilt verkopen. Wel belangrijke zaken om even mee te nemen in de overweging.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.