De website van je leven.

Help! Hoe ga ik als ouder de studie van mijn kind betalen?

Leestijd: 5 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Het is een zorg die veel ouders hebben: hoe gaan zij de studietijd van hun kind straks betalen? Dat de studiebeurs is omgezet naar een lening heeft daar niet bij geholpen. Maar zijn deze zorgen wel echt nodig? Laten we ze eens stuk voor stuk met je doornemen.

Zorg 1: Ik kan de volledige studiekosten van mijn kind niet betalen.

Stel, je kind heeft ongeveer € 12.000,- nodig om een studiejaar lang volledig rond te komen. Dat is € 1.000,- per maand. Voor veel ouders zou dit inderdaad een erg hoog bedrag zijn om opzij te zetten. Ga eens samen met je kind om tafel zitten en kijk naar de bedragen waaruit die € 12.000,- is opgemaakt.

Welk deel zouden jullie als ouders wel kunnen betalen? Kunnen jullie de studiekosten en een deel van de huur voor jullie rekening nemen? Ongeveer € 350,- per maand bijvoorbeeld, dat is € 4.200 per jaar. Dat is een beetje vergelijkbaar met wat een kind dat naar crèche gaat (netto) kost. Het kind kan zelf natuurlijk ook bijdragen in de kosten. 70 procent van de studenten heeft een bijbaan waarmee ze gemiddeld € 320,- per maand verdienen. Dat is € 3.840,- per jaar. Daar kunnen ze boodschappen en verzekeringen en uitjes mee betalen.

We gingen uit van € 12.000,- kosten per jaar. Legt je kind € 3.840,- bij en jullie als ouders € 4.200,- dan houd je een gat over van € 3.960.- per jaar. Dat is maar € 330,- per maand. Mogelijk hadden jullie als ouders al een spaarpotje opgebouwd voor de studietijd van jullie kind, dan kunnen jullie het restbedrag wellicht daar uit halen. En anders zal jullie studerende kind bij moeten lenen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Zorg 2: Mijn kind kan niet met geld omgaan.

Als ouder heb je de verantwoordelijkheid je kind van jongs af aan te leren met geld om te gaan. Het Nibud adviseert hiervoor een leeftijd van zes om hier rustig mee te beginnen. Dat kun je doen door zakgeld te geven en kinderen te leren om te sparen, zodat ze ook beter de waarde van geld leren kennen. Na hun achttiende zijn kinderen voor de wet volwassen en zelf verantwoordelijk voor hun financiën. De rol van de ouder beperkt zich dan nog tot die van adviseur. Hoe verantwoordelijk je kind met zijn of haar geldzaken omgaat, is dus iets wat je als ouder best kunt beïnvloeden. Dat helpt je kind een eind op weg, en neemt ook heel veel zorgen voor later weg.

Zorg 3: Voor ze het weten zitten studenten met duizenden euro’s aan schulden.

Doordat studenten vrij gemakkelijk tot € 854,- in de maand kunnen lenen bij DUO is de drempel tot lenen inderdaad afgenomen. Probeer kinderen te behoeden voor teveel lenen door voor ze gaan studeren een soort begroting met ze op te stellen. Dat helpt ze overzicht te krijgen over hun lasten geeft meer inzicht in wat ze precies waaraan uitgeven. Veel studenten eindigen uiteindelijk toch met een lening, maar de vraag is of dit heel erg is. Op dit moment is de rente op de DUO-lening 0 procent, dat betekent dus dat de leenvoorwaarden bijzonder gunstig zijn. Hbo- en wo-studenten hebben 35 jaar de tijd om deze schuld af te lossen. Hoeveel ze uiteindelijk maandelijks af moeten lossen is afhankelijk van hun verzamelinkomen vanaf het moment dat ze gaan terugbetalen.

Beetje delen, stukje lenen

Dat je kind ooit zal gaan studeren of verder zal leren, daar kun je je als ouder op voorbereiden. Op de kosten die daarbij komen kijken ook. Maar je hoeft als ouders niet álle kosten op je te nemen. Studeren is een goede investering, zowel voor ouders als voor het kind. Het is dus heel logisch om de kosten samen te delen en waar nodig een deel bij te lenen.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.