De website van je leven.

Aandeel in elkaar? Ouders en kind gaan bankje spelen

Leestijd: 5 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Wat als je voor het verkrijgen van een hypotheek niet meer bij een bank hoeft aan te kloppen, maar dit gewoon binnen de familie regelt? Dat kan! Het wordt de ‘familiebank hypotheek’ genoemd, en houdt in dat ouders hun kinderen het hypotheekbedrag lenen en hiervoor maandelijks rente van hun kinderen terugkrijgen.

Om als ouder voor bank te kunnen spelen, dien je wel over een flink eigen vermogen te beschikken. Zij kunnen er anders ook voor kiezen niet het hele bedrag, maar een deel van het totale hypotheekbedrag aan hun kind te lenen. Willen opa en oma hun kleinkinderen met behulp van een familiebank hypotheek helpen, dan kan dat ook, en ook voor ooms en tantes geldt deze mogelijkheid.

Hoe werkt het?

Het verstrekken van een hypotheek in de vorm van een familiebank hypotheek is vergelijkbaar met de hypotheeklening bij een gewone bank. Kinderen kunnen de hypotheekrente die zij aan de ouders betalen gewoon aftrekken en de ouders hoeven over de rente die zij van de kinderen ontvangen geen belasting te betalen. Wel moeten de ouders 1,2% box 3 belasting betalen over het uitgeleende bedrag. Het is wel van belang dat de kinderen ook echt de rente terugbetalen aan de ouders, anders zou de Belastingdienst de lening als een schenking kunnen gaan zien.

Voordelen

Aan de familiebank hypotheek kunnen voor beide partijen voordelen zitten. Waar de rente op een reguliere spaarrekening nu niet boven een procent uitkomt (of nagenoeg niets is), ontvang je via deze leenconstructie veel meer rente. Dat kan wel enkele procenten schelen. Bij een lening van € 50.000 tegen 3% rente levert dit al snel € 1.500 per jaar op. Dat is veel meer dan een bank aan rente zou uitkeren op een spaarrekening. Het rentepercentage dat jullie afspreken moet wel reëel zijn, anders zal de Belastingdienst het niet toestaan.

Deel rente terugschenken

Vervolgens kunnen ouders hun financiële voordeel met hun kinderen delen, door ze aan het eind van het jaar belastingvrij een schenking te doen. Dat kan bijvoorbeeld de helft van hun ‘winst’ zijn. Het is raadzaam om dit niet maandelijks te doen met bedragen die vergelijkbaar zijn met de rente die de kinderen betalen, want dan gaat de Belastingdienst hier vraagtekens bij plaatsen en kunnen ze de lening als schenking gaan zien.

Risico’s?

Vanzelfsprekend zijn er ook risico’s aan de familiebank hypotheek verbonden. Je leent immers geld aan elkaar. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren, waardoor het kind het bedrag niet op tijd terug kan betalen. Faillissement, scheiding, overlijden; het zijn allemaal situaties die invloed hebben op de situatie. Dat is ook een van de redenen dat je een familiebank hypotheek goed moet regelen bij een notaris.

Ook al vindt alles binnen de familie plaats, het is belangrijk om bepaalde zaken vast te leggen met elkaar, zowel om met elkaar goede afspraken te maken als voor de Belastingdienst. De kosten voor de notaris kun je het beste bij de geldlener, het kind dus, leggen, omdat ze als hypotheekkosten aftrekbaar zijn. Verder is het sinds 2013 wel verplicht dat de hypotheek binnen dertig jaar annuïtair wordt afgelost, om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.