De website van je leven.

Hebben jij en je ex-partner een koophuis samen?

Leestijd: 2 minuten x bewaard als favoriet
Claire van Woudenbergh

Hebben jij en je ex-partner een koophuis samen? Dan kun je ervoor kiezen dat te verkopen en eventuele schulden of overwaarde samen te delen. Wil één van jullie beiden in het huis blijven wonen? Dan moet de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen.

Koophuis en hypotheek

Om dit te regelen, moet je contact opnemen met je hypotheekverstrekker. Het is namelijk niet altijd mogelijk. De hypotheekverstrekker zal moeten berekenen of degene die blijft wonen, de hypotheeklasten alleen kan dragen. Uitleg en meer details staan beschreven op de website van Vereniging Eigen Huis.

Hypotheekrenteaftrek

Als je een nieuwe lening afsluit om je partner uit te kopen of zijn/haar deel van de bestaande lening overneemt, moet je dat helemaal aflossen. Doe je dat niet? Dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek over dat deel van de lening.

Huurhuis

Als jullie samen een huis huurden, is het verstandig je huurcontract er bij te pakken. Als het goed is staat daarin beschreven wat je moet doen als één van jullie beiden het contract op zijn naam wil krijgen. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met je huurbaas.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.