De website van je leven.

Ga je scheiden en zijn er kinderen in het spel?

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Claire van Woudenbergh

Ga je scheiden en zijn er kinderen in het spel? Zorg dan dat alle praktische zaken goed geregeld zijn. Zo heb jij de rust om er voor ze te zijn als ze verdriet hebben of vragen stellen. Een goed georganiseerde scheiding scheelt jou, je (ex)partner en daarmee ook je kinderen een hoop stress.

Ouderschapsplan

Als jullie kinderen minderjarig zijn, ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Hier staat in grote lijnen beschreven hoe jullie met elkaar en met de kinderen omgaan. Zaken als de verdeling van de zorg (dus wanneer wonen de kinderen bij welke ouder), eventuele omgangsregelingen, de manier waarop je elkaar op de hoogte brengt van belangrijke gebeurtenissen en ook het financiële plaatje (kinderalimentatie) worden hierin besproken. Op de website van Rijksoverheid staat exact beschreven wat er allemaal in het ouderschapsplan moet komen. Je vindt hier ook een format om online in te vullen.

Onderhoudsplicht en kinderalimentatie

Als ouders uit elkaar gaan, moeten ze een financiële regeling treffen voor de kosten die met de kinderen gemoeid zijn. Die regeling wordt vastgelegd in de kinderalimentatie. Je hebt met kinderalimentatie te maken totdat je kinderen 18 zijn. De onderhoudsplicht gaat wat langer door; namelijk tot ze 21 jaar zijn. Dit betekent dat je als ouder verplicht bent om je kinderen te helpen als ze kosten voor levensonderhoud en studie niet kunnen betalen. Op de website van Rijksoverheid lees je hier meer over.

Advocaat of mediator

Komen jullie er niet uit samen? Blijf daar niet te lang in hangen. Het is in ieders belang dat jullie hier zo soepel mogelijk doorheen komen. Schakel zo nodig een mediator of advocaat in om als onafhankelijke en ervaren derde op te treden. Bij de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators loopt er vast iemand rond waar zowel jij als je ex-partner een goed gevoel bij hebben.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.