De website van je leven.

Focus op toekomst helpt bij scheiding

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Een vriendschappelijke scheiding klinkt als een enorme tegenstrijdigheid. Toch is het waar uiteindelijk alle partijen het beste mee af zijn. “Eerst kon ik hem wel wat aandoen hoor”, vertelt de onlangs gescheiden Ina Beijers. “Maar dat helpt allemaal niks. Uiteindelijk moet je alleen verder. Het is als een pleister van een wond trekken: doe maar snel, dan duurt de pijn het kortst.”

“Het kwam als donderslag bij heldere hemel”, vertelt Ina over het moment dat haar ex aangaf te willen scheiden. “Eerst was ik heel boos. Over hoe hij dit nu kon doen terwijl we net een derde kindje hadden gekregen. Natuurlijk had onze relatie zijn dalen, maar ik nam die voor lief. Ik vond ons uiteindelijk een goed team.”

Afstand

“Na de boosheid kwam verdriet”, vervolgt ze. “Ik heb dagenlang gehuild. Vreselijk was het, ook voor de kindjes. Ik heb hem gezegd dat hij zo snel mogelijk weg moest. Daarmee hoopte ik dat hij ons zou gaan missen en terug zou komen op zijn beslissing.” Maar dat gebeurde niet. “En toen kwam de volgende bak ellende. Het voelt zo onrechtvaardig dat iemand je verlaat, dat je maar gaat vasthouden aan allemaal materiële dingen. Ineens wilde ik per se de auto, de bank, alimentatie. Dingen waar ik nooit iets om gaf. Ik wilde hem laten boeten.”

Grote plaatje

“Dat leidde natuurlijk tot geruzie. We hebben op een gegeven moment de hulp ingeschakeld van een mediator. Die hielp me - met veel praten - weer kijken naar het grote plaatje. Hij liet me weer nadenken over de leuke dingen in het leven, hoe zou ik straks weer gelukkig kunnen zijn. Niet, dacht ik. Maar als je er langer over nadenkt, ga je ook weer andere dingen zien. Ik heb de situatie leren accepteren en de focus verlegd, waardoor het makkelijker werd om er samen uit te komen. Vriendschappelijk zou ik de scheiding niet willen noemen, maar we zijn elkaar niet in de haren gevlogen. En stukje bij beetje pak ik nu weer mijn leven op.”

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.