De website van je leven.

Een scheiding, wat kost dat?

Leestijd: 4 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Een goed geregelde scheiding kost minder dan een gemiddelde trouwdag. Een vechtscheiding daarentegen, kan vele malen duurder uitpakken. Hoe harmonieuzer jullie de scheidingsfase doorlopen en hoe minder hulp van dure advocaten jullie nodig hebben, hoe goedkoper jullie uit zullen zijn. Hieronder zetten we de bedragen voor je op een rij.

Mediator of scheidingsmakelaar

De uurtarieven voor de professionals die je door een scheiding kunnen helpen liegen er niet om. Een mediator rekent al snel een uurtarief van € 150 en gemiddeld zal hij of zij ongeveer 7 uur nodig hebben. Dat komt dus op € 1.050. Sommige mediators zijn tegelijk ook advocaat en kunnen dus ook officiële stukken voor jullie opstellen

Advocaten

Schakelen jullie een of twee advocaten in, dan gaan de kosten hard omhoog. Zij rekenen tussen de € 100 en € 500 per uur. Daar valt overigens wel in te onderhandelen. Het is soms mogelijk om een vast bedrag af te spreken, en dan kom je ongeveer tussen de € 2.500 en € 3.500 uit.

Akte van Verdeling

Afhankelijk van of jullie een koophuis hebben of niet, moet ook een notaris worden ingeschakeld. Die maakt een Akte van verdeling op, waarin het onroerend goed – het huis dus – onderling wordt verdeeld. De kosten voor deze akte liggen tussen de € 500 en € 1.000. Ook voor bijvoorbeeld de verdeling van aandelen in een BV is een notaris nodig.

Uitspraak rechter

De scheiding moet worden uitgesproken door een rechter. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 176 tot € 287.

Testament aanpassen

Hebben jullie een testament op laten maken, dan is de kans groot dat jullie hier wijzigingen in aan willen brengen. Dit doe je bij een notaris. De kosten hiervoor lopen uiteen tussen € 183 en € 764.

Tegemoetkomingen

Wie weinig te besteden heeft, kan nog wel een beetje hulp inschakelen van de overheid. Bij een inkomen dat lager is dan € 37.300 voor gehuwden, kun je via de overheid een pro deo-advocaat inschakelen. Je betaalt dan alleen een eigen bijdrage van € 340.

Ook heb je tot een bepaalde inkomens- en vermogensgrens recht op ‘gesubsidieerde rechtsbijstand.’ Je betaalt een mediator dan bijvoorbeeld alleen maar een eigen bijdrage van tussen de € 53 en € 105. Wie een rechtsbijstandverzekering heeft, kan een deel van de kosten voor de mediator terugkrijgen. De kosten voor advocaten worden niet vergoed.

Vanaf € 295,-

Het totaal aan kosten verschilt enorm per situatie. Hoe meer advocaten er meer uren moeten maken, hoe hoger het totaal. Vanzelfsprekend. Op internet wordt op diverse plaatsen geadverteerd met goedkoop online scheiden voor een paar honderd euro all-in. Dat moet al vanaf € 295 kunnen in het geval van een makkelijke scheiding. Dat is dan in elk geval een scheiding zonder eindeloos getouwtrek en geruzie. Valt wel iets voor te zeggen…

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.