De website van je leven.

Nederland top pensioenland

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Claire van Woudenbergh

Nederland zit in de top 3 van beste pensioenlanden ter wereld, zo blijkt uit verschillende internationale onderzoeken. We hebben het op één na hoogste pensioenvermogen per hoofd van de bevolking ter wereld. Geen land ter wereld keert zo’n hoog pensioen uit als Nederland. En we worden zó oud, dat we bijna 20 jaar lang ‘pensioneren’.

Dat is mooi, want daarom lijkt de kans groot dat ook jouw pensioen er waarschijnlijk goed voorstaat. De meeste Nederlanders zitten boven de norm van 70% van het gemiddeld verdiende loon.

Hoe zit het met de pensioengaten?

Toch zijn er ook andere geluiden. Waar komen deze negatieve geluiden nu vandaan?

Er wordt veel gesproken over pensioengaten. Als het inkomen als je met pensioen gaat minder dan 70% van je huidige inkomen is, schijn je een pensioengat te hebben. Tja, wie heeft dat eigenlijk bedacht? Veel logischer zou zijn om te redeneren dat je pas een pensioengat hebt als je niet in je gewenste levensonderhoud of levensstijl kan voorzien. En daarbij zijn we inmiddels wel af van het idee dat iedereen 20 jaar lang op een eilandje kan gaan zitten waar je met je luxe jacht naartoe vaart.

Trek je eigen plan

Even los van de stemmingsmakerij is het dus veel handiger om te kijken naar wat jouw verwachtingen zijn van je pensioen, of die realistisch zijn en of je die kan betalen. En wil je daadwerkelijk helemaal niets meer doen als je met pensioen bent? Of kan je je voorstellen dat je je nog actief blijft inzetten (al dan niet betaald) en door blijft werken? Is het niet veel slimmer om eerst voor jezelf na te gaan hoe je er nu echt voor staat met je pensioen? Trek je eigen plan en zet eerst alles voor jezelf op een rij. Zet daarom al je inkomsten en uitgaven goed op een rij. Dat kan met de Pensioenschijf van vijf

De Pensioenschijf van vijf helpt je om inzicht te krijgen hoeveel inkomsten en uitgaven je hebt na je pensioen. Zo weet je zeker of je straks de dingen kunt doen die je wilt doen tijdens je pensioen.

Ga met Oefenpensioen

Met het pensioen word je direct in het diepe gegooid. Dat is best gek. Je gaat per slot van rekening maar 1 keer met pensioen. Daarom is het goed om te oefenen. Zeker als je pensioen dichterbij komt, is het handig om te weten of je een aanvulling nodig hebt op je pensioen.

Het Oefenpensioen helpt je om inzicht te krijgen hoeveel inkomsten en uitgaven je hebt na je pensioen.

Hoe wil jij invulling geven aan je pensioen? Heb jij al een idee of schuif je het liever voor je uit? Laat het ons weten!

Voor discussie en wat anderen zeggen ga naar onze Facebook Community!

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.