De website van je leven.

Nederland in Top-3 pensioenlanden. Zo slecht hebben we het dus niet.

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Wist je dat Nederland al járen in de top-3 van de beste pensioenlanden ter wereld staat? Waarom is er dan altijd zo veel gedoe om? Eigenlijk zouden we hartstikke trots mogen zijn op hoe goed we het als land geregeld hebben, en moeten we ons er wat minder druk om maken. Want al die stress is zonde van onze kostbare tijd. Hieronder zetten we nog even uiteen waarom het hier zo goed geregeld is.

Hoogste inkomen!

Nederland keert gemiddeld de hoogste pensioenen ter wereld uit. Van het laatstverdiende loon houden de pensionado’s vaak meer dan de norm van 70% over. Volgens cijfers van de OESO is dat in ons land zelfs 94-101% van het laatst verdiende loon. En dat betekent dat je ook na je pensioen je levensstandaard niet hoeft aan te passen vanwege een lager inkomen.

Grote bak met geld

In de kas van onze pensioenfondsen zit € 1.260 miljard. Deze kas groeit nog steeds, dus dit biedt enorme zekerheid ook voor de groeiende groep ouderen de in de toekomst alleen nog maar verder zal groeien.

Dat er ondertussen toch moet worden gekort, heeft er alles mee te maken dat de pensioenfondsen er zeker van willen zijn dat ze ook op de lange termijn pensioenen kunnen blijven uitkeren. Het aantal jaren dat mensen gemiddeld een beroep op hun pensioen doen, is de afgelopen jaren gestegen van zeven naar twintig jaar. Daarnaast moeten pensioenfondsen rekenen met een rekenrente, die gebruikt wordt bij het bepalen van de dekkingsgraad pensioenen. Ze hebben berekend dat met als ze de komende dertig jaar 2,5% rendement zullen maken, ze niet genoeg in kas hebben om alle pensioenen uit te keren. Even ter vergelijking: het gemiddelde rendement bij diverse grote pensioenfondsen lag de afgelopen jaren rond de 7%.

Risico’s delen

Nederlandse pensioenen zijn, in tegenstelling tot pensioenen in veel andere landen, collectief. Ze worden gezamenlijk opgebouwd, waardoor de risico’s worden gedeeld. Dat geldt voor het risico dat de een langer leeft dan de ander en voor risico op inflatie, rente en belegging.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.