De website van je leven.

Mijn man regelde het pensioen, nu moet ik het zelf doen

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Ook wie niets met financiën heeft, wordt toch geacht zijn pensioen goed te regelen. Best lastig voor wie dit soort zaken abracadabra zijn. Mieke Draaisma weet daar alles van: “Mijn man regelde de administratie en pensioenen, ik hield me er altijd verre van. Tot hij overleed, nu moet ik wel.”

Mieke heeft het grootste deel van haar werkzame leven bij haar man op kantoor gewerkt. Daar bouwde ze een klein pensioentje op, omdat ze er deeltijd werkte. Haar man was mede-eigenaar van de zaak en bouwde zijn pensioen op in meerdere potjes, waaronder een pensioenfonds en diverse pensioenverzekeringen.

Hij regelde alles

“Hij heeft me wel eens geprobeerd uit te leggen hoe ons pensioen in elkaar stak, maar het lukte me nooit om daar echt naar te luisteren”, vertelt Mieke. “Ik begreep er gewoon niet veel van. En daarbij: hij regelde het allemaal goed, dus het leek me wel prima zo.” Toen haar man 62 was en zijzelf 60 was gingen ze beide met vervroegd pensioen. Dat kon dankzij de verschillende pensioenen die ze hadden opgebouwd. “Mijn pensioenfonds ging pas later uitkeren, toen ik 65 was. De eerste jaren deden we het dus zonder dat pensioen en zonder AOW.”

Nabestaandenpensioen

Op zijn 66e overleed de man van Mieke. Zij krijgt sindsdien nabestaandenpensioen vanuit hun pensioenfonds. “Nog steeds heb ik er niet veel verstand van. Voor dit soort dingen ga ik naar de belastingadviseur die altijd al onze financiën regelde.” Sinds anderhalf jaar krijgt Mieke naast het nabestaandenpensioen en pensioen uit pensioenverzekeringen ook AOW en haar eigen pensioen uit haar pensioenfonds.

Plotselinge kostenpost

“Een paar maanden geleden werd ik behoorlijk verrast door een enorme kostenpost. Blijkbaar heb ik niet alleen op het pensioenfonds loonheffingskorting gekregen, zoals ik destijds had aangevraagd, maar heb ik dit ook op de andere pensioenuitkeringen gekregen. Ook op mijn AOW bijvoorbeeld. En daardoor moet ik nu in één klap duizenden euro’s terugbetalen.”

Rechttrekken

“Gelukkig kan ik een deel ervan gespreid betalen, maar het blijft heel veel geld. Ergens is hier dus iets misgegaan, wat we hopelijk nu kunnen rechttrekken voor de toekomst. Zodat we dit soort onaangename verassingen kunnen voorkomen. Deze situatie heeft er wel voor gezorgd dat ik me meer in de materie ben gaan verdiepen. Inmiddels weet ik wel een stuk meer over mijn pensioen en andere financiën!”

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.