De website van je leven.

Met pensioen? Daarom niet!

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Met zijn 73 jaar staat Mick Jagger samen met zijn Rolling Stones nog steeds te rocken op het podium. Met pensioen gaan? Het komt niet in hem op! En voor het geld hoeft hij het heus niet te laten. Hij vindt werken gewoon veel te leuk, misschien is hij er wel een beetje verslaafd aan. En met hem zijn er vele anderen. Kun je nog je pensioen zo goed op orde hebben, uiteindelijk moet je doen wat het beste voelt en bij je past.

De één kan niet wachten tot hij met pensioen ‘mag’, de ander moet er niet aan denken. Dat heeft niet altijd met de financiële situatie te maken, veel mensen vinden werken gewoon heel fijn. Een paar voordelen van gewoon lekker (deeltijd) blijven doorwerken na je pensioen:

1: Werken geeft voldoening, het geeft je het gevoel nuttig te zijn.

2: Langer doorwerken heeft ook financiële voordelen. Je hoeft hierdoor nog niet van je pensioenpotje te snoepen en bouwt soms zelfs langer door aan je pensioen, waardoor dit hoger is wanneer je wel stopt met werken.

3: Wie blijft werken, blijft doorleren en –ontwikkelen. Ook kun je zelf op allerlei manieren je in al die jaren opgedane kennis delen met anderen.

4: Met pensioen gaan kan heel nieuwe deuren openen, júist op werkgebied. Wat had je nu eigenlijk altijd al zo graag willen doen? Had je eigenlijk timmerman willen worden, of kunstenaar of schrijver? Na je pensioen heb je alle tijd om deze droom alsnog uit te laten komen. Er zijn genoeg mensen die je voorgingen en na hun 65e nog een nieuwe plaat uitbrachten, promoveerden of hun eerste schilderij op doek zetten.

5: Door naar je werk te gaan houd je ritme en blijf je meer in beweging. Veel ouderen hebben moeite met in slaap vallen en opstaan. Door overdag naar je werk te gaan houd je het dag-nachtritme beter in stand.

6: Onder ouderen komt veel eenzaamheid voor. Door te werken ga je dit deels tegen, omdat je hierdoor dagelijks onder de mensen bent en sociale contacten hebt.

Vanzelfsprekend is de mogelijkheid om na je pensioen door te werken helemaal afhankelijk van jouw fysieke en mentale gesteldheid tegen die tijd. Maar we willen vooral laten zien dat er nog zoveel kan gebeuren de komende tijd. Je kunt niet alles vastleggen en dat is maar goed ook. Zorg ervoor dat de basis op orde is, en vul je leven verder vooral in op de manier die bij je past.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.