De website van je leven.

Je huis als pensioen: het vergeten pensioenpotje

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Claire van Woudenbergh

Je eigen huis als pensioenpotje. Dat het eigen huis hiervoor bij uitstek geschikt is, zit nog lang niet tussen de oren. Je eigen huis als pensioen: hoe zit dat ? Aan het verlagen van de lasten als je pensioen eenmaal is aangebroken, gaan de meeste mensen voorbij. Vaak wordt bij het aanvullen van je pensioen gekeken naar spaargeld, lijfrente een erfenis of schenking. Er wordt dus meer gekeken naar inkomsten dan naar het verlagen van je vaste lasten.

Als je je hypotheek helemaal of gedeeltelijk hebt aflost tegen de tijd dat je straks met pensioen gaat, komen je maandelijkse lasten voor je hypotheek geheel of gedeeltelijk te vervallen. Dat scheelt aanzienlijk in je maandelijkse uitgaven.

Een eigen huis kan je wel degelijk als pensioenpotje gebruiken. Wat zijn de voor-en nadelen van als je je huis als pensioen inzet? We brengen het voor je in kaart.

Lagere lasten

Een huis met een (gedeeltelijk) afgeloste hypotheek brengt voordelen met zich mee als je met pensioen gaat. Als de maandlasten van je hypotheek eenmaal geheel of gedeeltelijk wegvallen, heb je aanzienlijk lagere woonlasten. Zo draagt je huis bij aan je pensioen. Je hoeft per maand veel minder uit te geven aan woonlasten.

Huis verkopen?

Als je je hypotheek hebt afgelost, kun je ook besluiten je huis te verkopen in plaats van erin te blijven wonen. Bijvoorbeeld om kleiner of gelijkvloers te gaan wonen. Als de verkoop van je huis je meer oplevert dan de aankoop van een andere woning, dan kan je dat geld gebruiken als aanvulling op je pensioen. Bedenk wel dat je dan vermogensbelasting moet betalen.

Als je gaat huren in plaats van een ander huis kopen, kan je het verkoopbedrag van je huis besteden aan je pensioen. Wel betaal je dan maandelijks weer huur, waardoor je maandlasten hoger zijn dan bij kopen.

Totale pensioenplaatje

Sowieso is het goed om voor het totale pensioenplaatje breder te kijken dan naar alleen de inkomsten en het huis. Denk aan spaar- en beleggingstegoeden, een eventuele erfenis of lijfrente- en spaarverzekeringen. Misschien is het treffen van aanvullende maatregelen wellicht helemaal niet nodig.

Ga met Oefenpensioen?

Met het pensioen word je direct in het diepe gegooid. Dat is best gek. Je gaat per slot van rekening maar 1 keer met pensioen. Daarom is het goed om te oefenen. Zeker als je pensioen dichterbij komt, is het handig om te weten of je een aanvulling nodig hebt op je pensioen.

Zie jij je huis als een extra pensioenpot? Hoe zorg jij voor een aanvullend pensioen?

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.