De website van je leven.

Hoezo is pensioen moeilijk?

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Claire van Woudenbergh

De meeste mensen vinden pensioen moelijke materie. Vaak hebben ze geen goed beeld over hun pensioen. Hoe is het pensioen nu eigenlijk opgebouwd? Onbekend maakt onbemind.

Of je nu werknemer, ZZP’er of ondernemer bent, als je straks met pensioen gaat, blijft de hamvraag: heb ik straks voldoende geld om te leven na mijn pensioen? Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, is het handig om op een rijtje te zetten hoeveel geld je denkt nodig te hebben om van te kunnen leven tijdens je pensioen.

Eigenlijk zijn er maar twee dingen belangrijk om te weten, namelijk: wat is je inkomen en wat ga je uitgeven tijdens je pensioen?

Inkomsten na je pensioen

Zet eerst voor jezelf op een rij wat je inkomstenbronnen zijn na je pensioen. Uit welke potjes krijg je straks geld na je pensioen? Denk aan AOW, werkgeverspensioen, eventueel aangevuld met spaargelden, een lijfrente of erfenis. Wil je nog parttime blijven doorwerken na je pensioen? Ook dat is iets om over na te denken.

Uitgaven na je pensioen

Als je met pensioen gaat vallen een aantal kosten weg. Je huis is wellicht afbetaald, je kinderen zijn het huis uit. Andere kosten stijgen weer. Misschien ga je vaker op reis of heb je meer medische kosten. Wil je je levensstijl helemaal terugschroeven naar een sober basisminimum? Waarschijnlijk niet. Als je ook na je pensioen nog comfortabel wilt genieten, heb je nog altijd behoorlijk wat geld nodig.

Om je te helpen je uitgaven en inkomsten in kaart te brengen, hebben we de Pensioen schijf van vijf

Een tool waarmee je heel gemakkelijk inzichtelijk maakt wat je inkomsten en uitgaven zijn na je pensioen.

Hoe denk jij over pensioen? Hoe ziet jouw pensioen eruit? Laat het ons weten!

Voor discussie en wat anderen zeggen ga naar onze Facebook Community!

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.