De website van je leven.

Het grote genieten

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Claire van Woudenbergh

Maak je leven voor je pensioen net zo leuk als je leven na je pensioen. Het is een eeuwige discussie: geld opzij zetten voor later of nu genieten van het leven. Waarom niet het beste van beide werelden? Nu en later genieten en werken, het kan!

Diverse onderzoeken tonen aan dat we langer en gelukkiger leven zolang we een actieve bijdrage aan de maatschappij blijven leveren. Dus waarom zou je zo vroeg mogelijk stoppen met werken? En richten we ons op die laatste 20 jaar om dan pas ‘van het leven te gaan genieten’? Het is namelijk een gok, want niet iedereen is die 20 jaar gegund. Eén op de vijf komt niet eens aan pensioen toe.

Zou het niet zo moeten zijn dat je leven voor je pensioen net zo leuk is als je leven na je pensioen? Zodat je niet de jaren hoeft af te tellen voordat je eindelijk kunt gaan stoppen met werken en te genieten? Het feit dat je reikhalzend uitkijkt om met pensioen te gaan, zegt ook iets over hoe je nu leeft. Hoe geef je invulling aan je werk en je privé leven? Waarom zou je ook niet na je pensioen kunnen blijven doorwerken?

De juiste balans vinden tussen werk en plezier

Uiteindelijk gaat het om het vinden van de juiste balans tussen ontspanning en inspanning in je leven. Zowel voor als tijdens je pensioen. Geef daarom invulling aan je leven zoals jij dat wilt en wat bij je past. Werken aan je eigen geluk en zinvol bestaan begint vandaag en niet pas na je pensioen.

Doorwerken tijdens je pensioen

Voor de meesten van ons geldt, dat we nog prima zelfstandig in ons levensonderhoud kunnen voorzien na de pensioenleeftijd. Ook na je pensioen wil je kunnen blijven genieten en ook door blijven werken. Hoe fijn is het om nuttig te zijn voor de maatschappij op welk gebied dan ook. Uit onderzoek blijkt ook dat tevreden werknemers graag langer doorwerken of na hun pensioen nog wat bijverdienen. Actief blijven op de arbeidsmarkt, houdt je fit en vitaal. 65+’ers die niet meer actief zijn op de arbeidsmarkt, geven ruim twee keer vaker aan dat hun gezondheid in slechte of redelijke staat verkeerd dan hun leeftijdsgenoten die nog wel werken. Daarnaast hebben werkende senioren minder gezondheidsproblemen. Kortom, een extra reden om actief te blijven!

Stel je verwachtingen over je pensioen bij.

We worden steeds ouder en de overheid heeft het steeds moeilijker om een riante oude dag te garanderen. Maar hoe riant wil je je oude dag laten zijn Hoe ver het pensioen ook nog voor je ligt, het kan geen kwaad om er alvast over na te denken en te oefenen. Oefenen? Ja je hoort het goed.

Zet daarom al je inkomsten en uitgaven goed op een rij. Dat kan met de Pensioenschijf van vijf

De Pensioenschijf van vijf helpt je om inzicht te krijgen hoeveel inkomsten en uitgaven je hebt na je pensioen. Zo weet je zeker of je straks de dingen kunt doen die je wilt doen tijdens je pensioen.

Ga met Oefenpensioen

Met het pensioen word je direct in het diepe gegooid. Dat is best gek. Je gaat per slot van rekening maar 1 keer met pensioen. Daarom is het goed om te oefenen. Zeker als je pensioen dichterbij komt, is het handig om te weten of je een aanvulling nodig hebt op je pensioen.

Het Oefenpensioen helpt je om inzicht te krijgen hoeveel inkomsten en uitgaven je hebt na je pensioen.

Hoe kijk jij tegen je pensioen aan? Werk je liever langer door en blijf je actief? Of kijk je ernaar uit om met pensioen te gaan?

Voor discussie en wat anderen zeggen ga naar onze Facebook Community!

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.