De website van je leven.

Engelse overheid vergelijkt koffie met pensioenen

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Claire van Woudenbergh

‘Je hoeft me niks uit te leggen over het verschil tussen een Latte en een Flat White. Maar vraag je me naar de mogelijkheden van mijn pensioen? Dan heb ik geen idee.’

Dat is zo’n beetje de vrije vertaling van de slogan die de Engelse overheid gebruikt voor bewustzijn rondom pensioenen. Via de website wil zij mensen aanzetten om na te denken over de manier waarop ze hun inkomen voor later willen verdelen.

Vreemde vergelijking of niet?

Het lijkt misschien een platte vergelijking. Koffie en je pensioen. Maar ergens is het natuurlijk best gek dat we ons verdiepen in allerlei futiliteiten, zoals de miljoen manieren waarop je koffie kunt serveren. Terwijl we zoiets belangrijks als ons pensioen keer op keer aan de kant schuiven. Pensioen is iets waar we tegenop zien. Het is moeilijk en iets voor als je oud bent. En niemand wil oud zijn. En al helemaal niet oud zijn en zich met moeilijke dingen bezig houden. Maar is de tijd daar? Dan sta je voor een situatie die je niet meer kunt veranderen. En nú kun je nog iets aan je pensioen doen. Want je pensioen: dat is je inkomen voor later. Bepaald geen futiliteit dus.

Eigenlijk is het niet zo moeilijk

Als het op je pensioen aan komt, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Welke mogelijkheden jij hebt, hangt onder andere af van de manier waarop je je pensioen opbouwt. Doe je dat in eigen beheer of via een werkgever? Bouw je in een (fiscaal) geblokkeerd product op of doe je dat vrij?

Wat jouw exacte situatie ook is; in essentie is het allemaal niet zo moeilijk. Als je het plat slaat zijn er eigenlijk maar 4 stappen die je moet nemen om jouw eigen pensioen onder de loep te nemen:

  • 1. Kijk wat je al hebt. Gebruik indien nodig de Pensioencheck om hier een duidelijk beeld van te krijgen.
  • 2. Breng in kaart wat je nodig hebt.
  • 3. Match wat je hebt en wat je nodig hebt met elkaar. Zit je goed? Dan kun je opgelucht adem halen en ga je lekker verder met waar je mee bezig was. Het kan geen kwaad om regelmatig te controleren of je nog op koers ligt.
  • 4. Heb je aanvulling nodig? Regel daar dan iets voor. Bijvoorbeeld door extra te sparen. Als aanvullen voor jou geen optie is, bedenk dan dat je ook kunt snijden in je uitgaven. Misschien zit daar voor jou meer ruimte.

Hebben de Lattes en Flat Whites je aan het denken gezet?

Dat is goed nieuws. Door nu alvast na met je inkomen voor later bezig te zijn, voorkom je stress op het moment dat je er niks meer aan kunt doen. Schakel zo nodig hulp in van een financieel planner.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.