De website van je leven.

Een pensioen: hoe zit dat nu eigenlijk?

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Financieel adviseurs gaan er vanuit dat de hoogte van je pensioen ongeveer 70 procent van het gemiddelde inkomen tijdens je loopbaan moet zijn. Dat betekent dus dat de hoogte van het pensioen voor iedereen anders is. Dat pensioen, waar bestaat dat eigenlijk uit en hoe bouw je zoiets op?

Een pensioen bouw je op om straks, op het moment dat je gaat stoppen met werken, je lasten nog te kunnen dragen. De overheid gaat er vanuit dat die lasten ongeveer 70 procent zijn van je laatstverdiende loon, maar eigenlijk weet alleen jijzelf wat die lasten voor jou straks zullen zijn. Ze hebben namelijk alles te maken met de invulling van jouw leven na je pensioen. Verwacht je veel te gaan reizen of ga je juist kleiner wonen? Het pensioen kun je op heel veel manieren opbouwen, hieronder zetten we uiteen hóe:

AOW

Vanuit de overheid is geregeld dat je elk jaar dat je in Nederland woont of werkt een pensioenpotje opbouwt in de vorm van de Algemene Ouderdoms Wet (AOW). Zodra je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, krijg je maandelijks een bedrag uitgekeerd dat is gebaseerd op een percentage van het wettelijk minimumloon. Voor alleenstaanden is dat 70 procent, voor alleenstaanden met kinderen onder de 18 is dat 90 procent en voor stellen is dat 50 procent per persoon. Op dit moment, in 2017, is dat minimumloon € 1.551,60. 70 procent daarvan is € 1.086,12.

Werkgeverspensioen

Veel werknemers bouwen een deel van hun pensioen op bij hun werkgever. De werkgever betaalt het grootste deel van de premie, de werknemer een kleiner deel. Dat werknemersdeel wordt ingehouden op het brutoloon. Wil je weten wat je op dit moment aan pensioen hebt opgebouwd via de werkgever? Dan kun je dit inzien op mijnpensioenoverzicht.nl Daar kun je ook bekijken hoe je pensioen er straks uit gaat zien, na je pensioengerechtigde leeftijd.

Lijfrentes en bankspaarproducten

Tel je de AOW-uitkering en het pensioen via de werkgever(s) bij elkaar op, dan weet je ongeveer welke inkomsten je na je pensioen zult hebben. Kloppen deze bedragen een beetje met het leven dat je dan voor ogen hebt? Of zou je wel iets meer te besteden willen hebben? In dat laatste geval kun je ervoor kiezen om zelf een pensioenpotje op te bouwen. Dit kun je tegen die tijd periodiek laten uitkeren, maar je kunt het ook in één laten uitkeren om er een boot of wereldreis van te betalen, of je hypotheek mee af te lossen.

Kies je ervoor om via lijfrentes of bankspaarproducten voor je aanvullende pensioen te sparen, dan zit je aan een aantal fiscale regels vast. Je geld staat dan vast en daar kun je tussentijds niet aankomen. Ook krijg je je pensioen straks verplicht periodiek uitgekeerd.

Eigen potje

Een andere optie is om een bepaald bedrag te gaan beleggen en zo vermogen op te bouwen. Je houdt dan zelf de regie over je geld, en kunt dit uitkeren hoe en wanneer jij dit wilt. Het nadeel is dat je er boven een bepaald bedrag ook vermogensbelasting over betaalt. Over een vermogen tot € 75.000,- betaal je 0,87 procent vermogensrendementheffing. Bij een vermogen tussen € 75.001,- en € 975.000,- is dit 1,41 procent.

Hoe wil jij leven straks?

Hoeveel pensioen je uiteindelijk nodig hebt hangt dus helemaal af van je wensen voor je oude dag. Heb je nu een duur huis met lage hypotheek en kun je veel overwaarde creëren door kleiner te gaan wonen, én vind je dat ook geen probleem, dan kan dat al een pensioenpotje zijn. Wil je van alle gemakken voorzien zijn en niets veranderen aan je huidige levensstijl, dan zul je iets meer moeten regelen. Het is helemaal aan jou!

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.