De website van je leven.

Een ander woord voor pensioen

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Claire van Woudenbergh

Pensioen. Dat woord. Het is verwarrend. Zelfs bij a.s.r. hebben we er regelmatig miscommunicatie over. Pensioen als in het bedrag dat je bij een werkgever opbouwt en bij een pensioenfonds staat te groeien? (althans, dat hoop je dan maar) Of als verzamelnaam voor alles wat met geld voor later te maken heeft? Zoals bijvoorbeeld een afgelost huis, een lijfrenteverzekering of een gespekte spaarrekening.

Het woord pensioen heeft een ouderwetse bijsmaak. Het doet denken aan tijden waarin mensen tot hun 60e voor dezelfde baas werkten en dan afscheid namen. Om zich de rest van hun leven nergens meer zorgen over te maken. Aan gouden horloges, vutters en de zekerheid dat alles goed geregeld was.

De wereld van vandaag zit niet meer zo in elkaar. We blijven langer fit, willen meer controle en werken anders dan toen. Anno 2017 zijn velen van ons zelf verantwoordelijk voor hun pensioenopbouw. Of hebben het gevoel dat aanvullende maatregelen nodig zijn, naast het eventuele kapitaaltje dat in loondienst is opgebouwd. In plaats van gouden horloges denken we aan pensioengaten, doorwerken tot je 80e (en dat ook nog een soort van aanlokkelijk idee vinden) en zelf je eigen zaakjes regelen. Maar vooral ook: we zien het allemaal wel.

Het woord pensioen dekt de lading gewoon niet meer. Het doet tekort aan de moeite die we er in stoppen. Aan zelf verantwoordelijkheid nemen. Er niet klakkeloos van uit gaan dat de manier waarop jij er later bij zit een staatsaangelegenheid is. En het doet tekort aan de mogelijkheden die er zijn. Hoogste tijd voor een nieuwe term.

Heb jij een idee?

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.