De website van je leven.

Zijn jullie voorbereid op leven na overlijden partner?

Leestijd: 2 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Praten over ditjes en datjes kunnen we doorgaans als de beste, maar moeilijke onderwerpen mijden we als het even kan. Ook de dood is zo’n lastig onderwerp waarover we niet praten, en áls we het al doen gaat het over ‘cremeren of begraven’, ‘welke muziek zou je willen’ en ‘ben je donor?’ Maar nooit hebben we het over het leven daarná. Over hoe het leven eruitziet als je alleen verder moet.

Uit de poll op onze website blijkt dat iedereen eigenlijk wel eens heeft nagedacht over het eigen overlijden of dat van de partner. Een deel daarvan, 30%, heeft er ook daadwerkelijk iets voor geregeld. Maar alles wat geregeld is gaat eigenlijk ook niet verder dan financiën en de begrafenis of crematie zelf.

Voorbij de verzekering

De financiën kun je regelen met bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering, uitvaartverzekering en levensverzekering. Wat je met een dergelijke verzekering niet kunt regelen is de rest. Hoe pakt degene die overblijft zijn of haar leven weer op? En hoe zien jullie dat bij elkaar?

Een gesprek nu over het ‘dan’ kan enorm helpen, mocht een van jullie onverwachts komen te overlijden. Voor degene die overblijft is het fijn te weten hoe de ander daarover dacht. En wellicht komen uit het gesprek zaken naar voren die je nu al samen kunt regelen.

Hoe zit dat eigenlijk?

Is het bijvoorbeeld een van jullie beide die alle administratie op zich neemt? Dan kan het slim zijn om de ander daarover te informeren, zodat beide in elk geval weten wat waar te vinden is. Dit geldt ook voor allerlei andere zaken, zoals abonnementen, spaarpotjes en ook schulden. Door elkaar hierover te informeren voorkom je veel ellende en verdriet in een toch al zo moeilijke periode.

Voorbij de verzekeraar

Ook als jullie alle financiële zaken rondom het overlijden goed geregeld hebben, is het raadzaam om een keer het gesprek aan te gaan over mogelijk overlijden van een van jullie beide. Met elkaar. Dus niet met een verzekeraar of hypotheekadviseur, maar als partners. Dat kost helemaal niets en levert mogelijk een heleboel op. In elk geval aan nieuwe inzichten.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.