De website van je leven.

Wat ga jij doen na overlijden partner?

Leestijd: 4 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Het plotselinge overlijden van een partner is op alle vlakken heel zwaar. Op het emotionele vlak kun je dit onmogelijk voorbereiden. Op het financiële wel. Daarom zijn er ook allerlei verzekeringen en instanties die je daarbij willen helpen. Maar er is nog meer: hoe gaat jouw leven eruitzien als je partner overlijdt. Praktisch gezien?

Bij partners die beide een baan hebben, zal die praktische invulling niet heel veel verschillen van de situatie voor het overlijden. Maar bij stellen waarbij de één kostverdiener is en de ander thuis is, is de situatie behoorlijk anders. Hoe zit het met de zelfstandigheid van iemand die jarenlang thuis heeft gezeten om de kinderen en het huishouden te verzorgen?

Meer dan financiën

Die zelfstandigheid bestaat niet alleen uit de financiën goed op orde hebben, maar is vooral ook een kwestie van up-to-date zijn binnen de sector waarin je ooit werkzaam was. Hoe zit het met je contacten, diploma’s, werkervaring? Als dit alles zeer verouderd is, is een plotselinge terugkeer waarschijnlijk lastig.

Door met hulp van scholing en deeltijd werk in het vakgebied actief te blijven, zorg je ervoor dat je mee blijft doen en bij bent op gebied van ontwikkelingen en het netwerk. Dit geeft je een grote mate van zelfstandigheid. Een zelfstandigheid die overigens niet alleen na het overlijden van een partner misschien wel noodzakelijk is om weer op te krabbelen, maar ook tijdens jullie leven samen een verrijking kan zijn.

Lange termijn

Een beetje gek misschien om hiermee bezig te zijn, maar op de lange termijn kan grote voordelen bieden om met elkaar te praten over later, over ‘wat als de ander er niet meer is’. In plaats van in te zetten op een overlijdensrisicoverzekering, is het misschien gunstiger om na te denken over de invulling van jullie beider levens.

Misschien is helemaal uit het werkzame leven stappen niet een heel goed idee, en kun je op de een of andere manier deeltijd gaan of blijven werken en tegelijk voor de kinderen zorgen en het huishouden doen?

Kennis, sociale contacten, maatschappelijk nut

Actief blijven op de arbeidsmarkt of een opleiding volgen kan meerdere voordelen bieden. Het vergroot je kennis, vergroot je sociale netwerk, geeft stof om over te praten tijdens het eten en geeft je een duidelijke functie in de maatschappij. Dit geldt allemaal ook tijdens jullie leven samen. En mocht het jullie overkomen dat een van jullie wegvalt, dan zorgt het hebben van een baan ervoor dat het opnieuw vinden van je plek ietsje makkelijker zal gaan.

Nieuwe kijk

Hoe vreemd het ook lijkt om met elkaar een gesprek aan te gaan over de dood en het leven daarna, het dwingt je ook op een andere manier naar jullie leven te kijken. En dat kan ook heel veel moois opleveren. Nadenken over elkaar overlijden is ook nadenken over het leven daarna. En hoe jonger iemand is die er alleen voor komt te staan, hoe ingrijpender dat is.

Geld

Ga de uitdaging aan en praat eens met elkaar over deze zaken. Hoe zullen jullie levens eruit zien nadat een van jullie beide onverwachts komt te overlijden. En hoe kan degene die overblijft zichzelf dan redden? Speelt een overlijdensrisicoverzekering hierin wel een echte rol, of gaat er het uiteindelijk om dat je weer op kunt staan na zoveel verdriet? En dat je zelfstandig genoeg bent en genoeg hebt opgebouwd om zelf weer een bestaan op te kunnen bouwen?

Uiteindelijk zal blijken dat – of je nu een gezin hebt te onderhouden of niet- geld een ondergeschikte rol speelt in alle scenario’s.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.