De website van je leven.

Wat als jij morgen omvalt?

Leestijd: 4 minuten x bewaard als favoriet
Claire van Woudenbergh

Stel, je valt morgen opeens dood neer. Heeft degene die jij dan achter laat alleen verdriet? Of ook een financieel probleem? (eyeopener: grote kans dat je partner dan safe zit)

Onverwacht overlijden is voor de meeste mensen nogal een ding. Een onderwerp met een hoge notering op de nachtelijke Pieker Top-10. En hoewel je steeds meer praktijkvoorbeelden krijgt naarmate je ouder wordt, blijft het toch ook een beetje een ver-van-je-bed-verhaal. Iets dat jou niet gebeurt. En waar je zeker niet graag over nadenkt.

Op adem komen

Maar toch: het kán gebeuren. Bij jou. Of bij je partner. En dan is het toch net wat comfortabeler piekeren als je weet dat dingen goed geregeld zijn. Je kunt relatief makkelijk een vangnet regelen om het financiële gat te dichten dat zou ontstaan.

Zo krijgt degene die achter blijft wat tijd om op adem te komen. Zo’n financieel vangnet kan onder andere uit een overlijdensrisicoverzekering bestaan. Het merkwaardige van deze verzekering: heel veel mensen er eentje hebben zonder het te weten.

Geen geldzorgen

Heb jij een eigen huis? Grote kans dat jij tegelijk met je hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten. Zonder dat kun je bij veel hypotheekverstrekkers niet eens een lening krijgen. Je voorkomt hiermee namelijk dat je je hypotheek niet meer kunt betalen als je partner plotseling overlijdt.

Hoe werkt het?

Een overlijdensrisicoverzekering keert bij overlijden een flink bedrag uit, waarmee je je hypotheek kunt aflossen. Over het afgeloste deel hoef jij geen maandelijkse hypotheekrente en aflossing meer te betalen en dus worden je maandlasten lager. Het kan zelfs zijn dat je je hypotheek helemaal af kunt lossen én dan nog geld over houdt met het bedrag dat je krijgt. Ingewikkeld? Bekijk dan het rekenvoorbeeld.

Een rekenvoorbeeld

Stel: jullie kopen een huis met een hypotheek van € 200.000. Door elke maand een deel af te lossen, betaal je de hele hypotheek in 30 jaar af. Jullie hebben een overlijdensrisicoverzekering afgesloten die € 150.000 uitkeert als één van jullie overlijdt. Na 15 jaar is de helft van de hypotheek afgelost. De hypotheekschuld bedraagt nog €100.000. Maar er wordt € 150.000 uitgekeerd als één van jullie overlijdt. Je hebt dan dus € 100.000 nodig om je hypotheek af te lossen en houdt nog € 50.000 over.

Hoe hebben jullie het geregeld?

Het is verstandig om regelmatig te checken hoe jullie er bij zouden zitten als één van jullie zou komen te overlijden. Vergelijk daarbij je het financiële gat dat zou ontstaan als er een inkomen weg valt met de waarde die je hebt gespaard of verzekerd.

Aan de hand daarvan kun je bijvoorbeeld bepalen of je nog steeds het juiste bedrag hebt verzekerd. Als je aflost op je hypotheek, kun je in de loop der tijd vaak je overlijdensrisicoverzekering verlagen. Je betaalt dan ook minder premie.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.