De website van je leven.

De haken en ogen van het nabestaandenpensioen

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Het is geruststellend te weten dat de zaken ook na jouw overlijden goed geregeld zijn. Zeker als je een partner en mogelijk ook kinderen achterlaat. Je kunt een deel van de financiën regelen in een nabestaandenpensioen. Daarvoor kun je soms sparen als je een pensioenregeling bij je werkgever hebt. Je spaart dan zodat de partner die na jouw overlijden achterblijft een maandelijks bedrag krijgt uitgekeerd, ook als jullie de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Maar er zitten nogal wat haken en ogen aan dit pensioen, zorg er wel voor dat je daarvan op de hoogte bent!

1: Alleen officiële partners

Het nabestaandenpensioen geldt alleen wanneer jullie getrouwd of geregistreerde partners zijn. Je kunt er in sommige gevallen ook voor in aanmerking komen als je samenwoont, maar controleer dit wel eerst bij de pensioenuitvoerder. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jullie een officieel samenlevingscontract moeten laten zien.

Na je pensioenleeftijd

Als je ná je pensioengerechtigde leeftijd gaat trouwen of geregistreerde partners wordt, heeft je partner bij jouw overlijden geen recht meer op partnerpensioen.

3: Baanwissel

Er zijn verschillende typen partnerpensioenen. Bouw je een pensioen op op zogenaamde ‘risicobasis’, dan vervalt het partnerpensioen op het moment dat je van baan wisselt. Heeft er een baanwissel plaatsgevonden, dan heeft je partner na jouw overlijden nergens meer recht op.

4: Laatste werkgever

De partner ontvangt alleen partnerpensioen van de plek waarop je als pensioenopbouwer werkt alvorens je overlijden, óf van waar je werkte voordat je de pensioengerechtigde leeftijd gewerkt hebt.

5: Ex-partners

Heb je een ex-partner? Dan heeft ook die mogelijk recht op een deel van jouw partnerpensioen. Dit is alleen het geval bij een partnerpensioen op opbouwbasis. Dit ‘bijzondere partnerpensioen’ houdt in dat de ex het opgebouwde pensioen krijgt dat tijdens die relatie is opgebouwd en je huidige partner het deel dat daarna is opgebouwd. Dat kan wel eens vervelend uitpakken voor je laatste partner.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.