De website van je leven.

Ben ik goed verzekerd voor mijn nabestaanden?

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Wat gebeurt er wanneer een van jullie komt te overlijden? Kan de ander dan nog in jullie huis blijven wonen of worden de lasten dan veel te hoog? Hoeveel is er eigenlijk al geregeld zonder dat jullie dit weten? En is dat genoeg om de lasten ook in je eentje te kunnen dragen?

De kans is groot dat jullie – ongemerkt – al best veel geregeld hebben voor wanneer een van jullie plotseling komt te overlijden. Een werknemer in loondienst bijvoorbeeld, bouwt vaak pensioen op en zo automatisch ook nabestaandenpensioen. Als jullie kinderen onder de achttien jaar hebben en onder een bepaalde inkomensgrens zitten, kom je in elk geval in aanmerking voor een nabestaandenpensioen (Anw) dat geregeld is door de overheid.

Hebben jullie een huis gekocht, dan hebben jullie wellicht ook al een overlijdensrisicoverzekering of levensverzekering afgesloten. Hiermee krijgt de nabestaande een groot bedrag om de hypotheek over te kunnen nemen. En daardoor verlagen ook meteen de vaste lasten per maand.

Gat dichten

De vraag is dus: wat hebben jullie al geregeld, en wat levert dat in totaal op? Zou de overblijvende partner het financieel kunnen redden met de middelen en mogelijkheden die er dan zijn? Een nabestaandenverzekering is een mogelijkheid om het gat dat bij plotseling overlijden ontstaat op te kunnen vullen.

Er zijn diverse soorten (nabestaanden)verzekeringen die na het overlijden van een partner periodiek voor een vooraf bepaalde periode een bedrag uitkeren dat de nabestaande helpt rond te komen.

Andere mogelijkheden

Maar misschien zijn er ook nog andere mogelijkheden. Vinden jullie het niet erg om, mocht een van beide partners komen te overlijden, kleiner te gaan wonen of minder uit te geven, dan kun je er ook voor kiezen het gat niet op te willen vullen, maar de invulling van je leven aan te passen als de situatie daar om vraagt.

De keuze zal voor iedereen anders zijn. De één verzekert zich graag goed om een bepaalde levensstandaard te kunnen garanderen, de ander gaat meer mee met wat er op dat moment op het pad komt.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.