De website van je leven.

Wat krijg je terug voor je kind?

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Kinderen kosten geld, dat zal iedereen beamen. Maar hoeveel ze uiteindelijk echt kosten heeft alles te maken met de draagkracht van de ouders en jullie levensstijl. Over het algemeen geldt dat wie weinig geld te besteden heeft, recht heeft op allerlei toeslagen en tegemoetkomingen. Wie een heel hoog inkomen heeft daarentegen, kan op deze tegemoetkomingen geen of minder aanspraak maken.

Hieronder schetsen we drie inkomenssituaties van gezinnen bestaande uit twee volwassenen en twee kinderen, waarvan een de basisschoolleeftijd (6 jaar) heeft en een nog naar de crèche gaat (3 jaar).

Laag inkomen

Hebben beide ouders gezamenlijk een laag inkomen van bijvoorbeeld € 23.907 per jaar, dan hebben ze zodra ze kinderen krijgen recht op kinderbijslag, kindgebonden budget en - wanneer beide ouders werk hebben en het kind naar de dagopvang gaat - kinderopvangtoeslag. Voor een gezamenlijk inkomen tot € 18.485 geldt dat je de maximale kinderopvangtoeslag krijgt, daarna gaat de toeslag omlaag naarmate het inkomen verder stijgt. De hoogte bedraagt 94% voor je eerste en 95% voor je andere kinderen.

Het kindgebonden budget bedraagt in de hierboven geschetste situatie van een gezin met twee kinderen € 148 per maand. De kinderopvangtoeslag is € 650 per maand wanneer het jongste kind twee dagen naar de crèche gaat en het oudste twee dagen naar de buitenschoolse opvang gaat. Daar komt de kinderbijslag nog bij. Voor een kind in de leeftijd tot en met vijf jaar is dat € 198,38 per kwartaal en voor een kind met een leeftijd tussen zes en elf jaar is dat € 240,89 per kwartaal.

Modaal inkomen

Een modaal inkomen voor een huishouden is € 58.500. Hebben jullie samen dit inkomen, dan kom je niet in aanmerking voor kindgebonden budget. Wel krijgen jullie kinderopvangtoeslag. Bij het voorbeeld van de twee kinderen waarvan er een twee dagen naar de buitenschoolse opvang gaat en een twee dagen naar de crèche, krijg je maandelijks ongeveer € 539 vergoed. Op jaarbasis is dat € 6.468. Ook krijgen jullie per kwartaal kinderbijslag van € 198,38 voor het jongste en € 240,89 voor het oudste kind.

Hoog inkomen

Wie een gezamenlijk inkomen heeft van boven de € 177.441 en kinderen in dezelfde situaties heeft, dus eentje op de basisschool en een op de crèche, krijgt maandelijks € 294 kinderopvangtoeslag. Op kindgebonden budget heb je met dat inkomen geen recht. Wel krijg je ook met dit inkomen kinderbijslag.

Maak je niet druk

Stel, een kind kost 17% van jullie gezamenlijke inkomen. In de eerste situatie zou een kind dan € 4.064 per jaar kosten. Alle vergoedingen bij elkaar opgeteld kom je op € 11.328 per jaar uit. Dat is dus nog meer dan twee kinderen samen. Uiteindelijk zijn er natuurlijk veel meer kosten, en deze bedragen kunnen in werkelijkheid iets anders uitpakken dan hier geschetst.

Conclusie: maak je niet te druk over de kosten voor je kinderen. Er zijn diverse regelingen die je flink helpen de kosten te drukken. En ja, natuurlijk kosten kinderen nog steeds veel geld, maar je hebt ze dan ook niet genomen om geld te besparen.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.