De website van je leven.

Voogdij: heb jij het al geregeld?

Leestijd: 4 minuten x bewaard als favoriet
Marjolein Postma-Bijvoets

Ons zoontje is bijna 7 maanden wanneer we besluiten dat het echt tijd is voor een paar dagen wintersport. Baby voor een paar dagen droppen bij (schoon)ouders en zelf van de zon, sneeuw en nachtrust genieten; klinkt als een goed plan! Totdat ik een week later midden in de nacht wakker schrik: “wat als ons iets overkomt?”.

Waar ik voor de geboorte van ons zoontje probleemloos met 190 over de Duitse bahn scheurde, word ik nu af en toe door angst overvallen denkend aan een situatie waarbij ons iets zou overkomen en F  ‘achterblijft’. Het wordt hoog tijd om na te denken over het regelen van de voogdij. En met ons zouden meer ouders dat moeten doen.

Aan wie vertrouw ik mijn kinderen toe?

Goede vrienden met twee kleine kinderen hebben ons al jaren geleden gevraagd of wij hun kroost willen opvangen, mochten zij er plotseling allebei niet meer zijn. Een emotioneel moment wanneer zo’n vraag gesteld wordt die je zo kwetsbaar maakt. Gelukkig is de band erg hecht en hadden wij geen tijd nodig om de vraag met een volmondig ja te beantwoorden. Met de geboorte van onze kleine man was het voor ons dan ook makkelijker om aan hun dezelfde vraag te stellen, die zij gelukkig ook met een ja hebben beantwoord.

Zo geregeld met een gezagsregister

Ok, we hebben dus uitgesproken dat we elkaars voogd zijn, formeel hebben alleen we nog niets vastgelegd. Op www.rechtspraak.nl lees ik dat het mogelijk is om de voogdij te regelen via een testament of via een gezagsregister bij de rechtbank. Via het webformulier voor aantekening gezag na overlijden is dit zelfs bijna ‘met een druk op de knop’ geregeld.  Nadeel aan het gezagsregister is dat alleen de voogdijbenoeming kan worden vastgelegd, maar geen andere financiële zaken of wensen. Zoals een eventuele erfenis (eerder of later dan 18 jaar de beschikking over vermogen) en wensen met betrekking tot de opvoeding.

Nooit meer 190 op de Duitse bahn

Mijn man en ik besluiten dat een testament toch beter bij ons past dan alleen een aantekening in het gezagsregister. Dat wordt dus een afspraak maken met een notaris.  De 190 op de Duitse bahn doen we sowieso maar niet meer, maar het feit dat we binnenkort zo iets belangrijks geregeld hebben (wat we hopelijk nooit nodig zullen hebben)  geeft toch rust.

Meer weten?

Wie krijgt het gezag over mijn kind als ik kom te overlijden?
Familierecht: ouderlijk gezag en voogdij

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.