De website van je leven.

Hoe kom ik aan een ton studiegeld?

Leestijd: 4 minuten x bewaard als favoriet
Ingeborg Mellaart

Anderhalf jaar geleden kwam ik voor het eerst op Website van je leven. Ik bleef hangen bij studerende kinderen. Mijn kinderen zaten toen nog op de basisschool en studeren leek ver weg. Mijn oog viel op allerlei getallen op de site:  wat kosten studieboeken, hoeveel is het collegegeld, wat moet je rekenen aan huur enzovoort.

Dat alles blijkt op te tellen tot honderdduizend euro om een kind te laten studeren!? Twee kinderen betekent dus 2 ton, twee-honderd-duizend euro. Goeiendag zeg. Ik checkte hun spaarrekening maar het bedrag dat daar staat - en waar we best trots op zijn - verbleekte bij de getallen die nodig zijn als ze slim en gemotiveerd genoeg zijn om verder te leren.

Vragen over de toekomst

Afgelopen zomer verkochten we ons huis. Met een financieel adviseur namen we alle aandachtspunten rondom het kopen en verkopen van een huis door. Alle vragen die de financiële expert over onze verwachtingen voor de toekomst op ons afvuurde, zorgden ervoor dat ik terugdacht aan die blogs over studerende kinderen. En die ton per kind. Niet dat we tonnen overhielden aan de verkoop van ons oude huis. De wensen voor het nieuwe huis slurpten ook zo wat euro’s op. Maar wat bijstorten op hun spaarrekening leek me een goed plan.

Op naar een mooie pot

In goede tijden leggen we de kinderbijslag opzij. Overigens tegen een rente waar ik die 2 ton niet mee ga halen, maar dat terzijde. Er waren ook wel eens werkloze periodes waarin we die bijslag niet konden missen. Dat we nu kunnen bijstorten verzacht die pijn weer wat. De aan- en verkoop van het huis zijn afgerond. De spaarrekeningen weer bijgevuld. Het is tijd om het maandelijkse financiële plaatje weer onder de loep te nemen. Dan kunnen we bekijken of en hoeveel we per maand opzij kunnen leggen de komende jaren. Die ton per kind gaan we niet halen, maar een mooie pot om een studie mee te starten wel.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.