De website van je leven.

Wat mag wonen kosten?

Leestijd: 5 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Hoeveel wil jij verwonen? Welk deel van jouw inkomen gaat naar je huis en wat houd je over? We zouden eigenlijk een kwart van ons inkomen uit moeten geven aan onze maandelijkse huur of hypotheeklasten. Dan houden we in elk geval genoeg over voor andere leuke dingen in ons leven. Maar is dit in de huidige markt nog wel te doen? Hoeveel besteed jij aan wonen en val je nog binnen de norm?

Diverse partijen, zoals NIBUD en Vereniging Eigen Huis, adviseren op hun websites over het percentage dat mensen zouden mogen verwonen. Hun advies is om ongeveer een kwart van jouw of jullie gezamenlijke netto inkomen aan wonen uit te geven. Dit is dan alleen je hypotheeklast, overige woonlasten zijn hierin niet meegenomen. Met die woonlasten erbij kom je op een derde van je inkomen.

Kwart inkomen voor wonen

Het modale inkomen staat op dit moment op € 37.000 per jaar. Met dit inkomen kun je een huis kopen van € 169.695,-. Je netto maandlasten zijn dan € 555. Dat is ongeveer een kwart van je netto inkomen, dat bij hetzelfde modale inkomen maandelijks op € 2.152 uitkomt.

Waar ga je wonen?

Woon je in een stad als Amsterdam, waar de huizenprijzen inmiddels torenhoog zijn, dan heb je voor € 169.695 niet veel keus, en zul je al snel moeten uitwijken naar buurten buiten de ring. In andere steden is dit probleem minder aan de orde. Aan de andere kant: vind maar eens een huurwoning waarbij je maandlasten onder de € 600 liggen. In een gemiddeld grote stad zal dat behoorlijk lastig worden. Hier zul je moeten gaan kiezen: ga ik voor minder meters op een centralere plek of wil ik meer meters en buiten de stad wonen?

37 procent

Resultaten uit onderzoek van gebiedsontwikkelaar BPD sluiten hierbij aan. Uit de cijfers is gebleken dat de woonlasten van Nederlanders een steeds groter deel van hun inkomen in beslag nemen. Het Nibud adviseert 25% van je inkomen te besteden aan huur of hypotheeklasten, of 33% van je inkomen te besteden aan je totale woonlasten. Op dit moment besteden huiseigenaren gemiddeld 37% van het inkomen aan de totale woonlasten, zo blijkt uit het onderzoek. Voor huurders is de situatie nog erger: zij geven gemiddeld 41% van hun inkomen uit aan woonlasten.

Kies maar

Blijkbaar is het niet zo makkelijk om nog binnen de normen van het Nibud te blijven. Wil je dit toch graag, omdat het je een veilig gevoel geeft, dan zul je wellicht iets moeten inleveren op je woongenot. Wil je wel graag een centraal gelegen appartement of een bepaald aantal vierkante meters, dan moet je mogelijk inleveren op de extraatjes. Die keuze is gelukkig geheel aan jou, daar heb je geen onderzoeken voor nodig.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.