De website van je leven.

Huis kopen? Vijf financiële tips

Leestijd: 5 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Ben je van plan om een huis te gaan kopen? Leuk! Dat is een bijzonder moment, want waarschijnlijk gaat het hier om de grootste financiële stap in je leven. Wij geven je een paar financiële tips die je kunnen helpen bij het oriënteren op en het kopen van je eerste huis!

1: Extra lening

Sommige gemeentes hebben budget voor het verstrekken van Startersleningen of Koopsubsidie. Daarmee kun je een extra bedrag lenen waardoor het kopen van een woning mogelijk wordt. Over de lening betaal je de eerste drie jaar geen rente, dit doe je pas daarna. De verwachting is namelijk dat je tegen die tijd loonsverhoging hebt gehad en dus ook meer te besteden hebt.

2: Bespaar geld met nieuwbouwwoning

Ben je op zoek naar een nieuwbouwhuis of naar een bestaande woning? Je keuze heeft al direct invloed op je portemonnee. Koop je een bestaande woning, dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Op een woning van € 200.000 is dat € 4.000. Bij een nieuwbouwhuis betaal je deze kosten niet. Ook hoef je bij een nieuwbouwhuis geen leveringsakte te regelen, à € 700. Daar komt later bij dat een oudere woning sneller gebreken zal vertonen en het geld kost om die te laten repareren. Bij een nieuw huis hoef je de eerste jaren als het goed is niets te repareren en ook zijn ze vaak energiezuiniger waardoor de stookkosten lager zijn.

3: Verlaag de studieschuld

Heb je aan je studietijd een schuld overgehouden, dan weegt deze mee bij de bepaling van de maximale hoogte van je hypotheek, en niet zo’n beetje ook. De bank kijkt naar je beginschuld, dus de schuld van vóórdat je begon met aflossen. Van elke euro schuld kunt je nu € 1,80 minder aan hypotheek krijgen. Een schuld van € 10.000 betekent dat je € 18.000 minder kunt lenen. Hoewel het in principe gunstiger is je spaargeld te bewaren in plaats van de DUO-schuld af te lossen, omdat de rente op sparen nog steeds hoger is dan die op de DUO-schuld, is dit dus wel een moment om aflossen te overwegen. Je kunt ook een deel aflossen DUO de schuld laten herberekenen, waardoor de schuld waarmee ze rekenen (veel) lager is.

4: Hypotheek met hypotheekrenteaftrek

Er zijn heel veel verschillende soorten hypotheken die van elkaar verschillen in het risico dat je neemt en de hoogte van aflossing die ermee gepaard gaat. De hypotheken variëren van annuïteiten-, bankspaar- en beleggings- tot spaar- en klimaathypotheken. De keuze die je maakt kan behoorlijk van invloed zijn op je maandelijkse lasten. Het is belangrijk om te weten dat je alleen bij lineaire hypotheken en annuïteitenhypotheken mogelijk hypotheekrenteaftrek krijgt. Deze twee hypotheekvormen verschillen erin dat je bij een lineaire hypotheek gelijke maandelijkse lasten hebt, en je bij een lineaire hypotheek steeds lagere netto maandelijkse lasten hebt. Bij beide hypotheekvormen betaal je uiteindelijk de hele hypotheek af.

5: Hypotheekgarantie

Wil je een huis kopen met een koopsom lager dan € 247.450? Dan is het raadzaam om dit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te doen. Daarmee beperk je de risico’s van het hebben van een eigen woning en bouw je een bepaalde zekerheid in. Ook krijg je een bepaald percentage rentekorting wanneer je een hypotheek met NHG aangaat. Er kleven ook wel een paar mitsen en maren aan. Je moet namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen om voor NHG in aanmerking te komen. En het is niet zo dat wanneer je samen een huis hebt gekocht en uit elkaar gaat op het moment dat het huis minder waard is geworden, de NHG het verschil betaalt. Dit doet de NHG alleen in de meest extreme gevallen waarbij beide partners op geen enkele mogelijke manier de restschuld kunnen betalen of wanneer geen van twee de woning kan overnemen. Daarnaast betaal je voor een NHG-hypotheek 1 procent van de hypotheeksom. Bij een hypotheek van € 250.000 is dit dus € 2.500. De korting die je op je hypotheekrente krijgt, zorgt er wel voor dat je dit redelijk snel terugverdient.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.