De website van je leven.

Eigen geld: waar komt dat vandaan?

Leestijd: 5 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Uit onderzoek van adviesbureau eyeOpen bleek onlangs dat starters in 2016 gemiddeld € 27.000 aan eigen geld inlegden bij de koop van hun eerste huis. Dat bedrag is opvallend hoog, maar dat heeft ook zijn redenen.

Deel kosten móet uit eigen zak

De eerste reden voor het hoge bedrag dat starters aan eigen geld meebrengen, is dat je tegenwoordig bijna geen huis meer kunt kopen zónder een deel eigen geld. Als koper kun je nu nog maximaal 101% van de woningwaarde of het aankoopbedrag van de woning lenen.

In 2018 is dit zelfs nog maar 100%. Dat betekent dat alle bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting (2% van het aankoopbedrag), de notaris en aankoopmakelaar uit eigen zak moet betalen.

Sparen

Studenten sparen, en bouwen daarmee een potje op waarmee ze, bijvoorbeeld, een deel van hun eerste huis kunnen financieren. Ondanks dat veel studenten leningen hebben bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), vindt 87% van alle studenten het belangrijk om te sparen.

Thuiswonende studenten sparen maandelijks een hoger bedrag dan uitwonende studenten, respectievelijk € 127 tegenover € 99 euro. 39% heeft tijdens de studie meer dan € 2.500 aan spaargeld. Ook zien we dat studenten vaker langer bij hun ouders blijven wonen. Dit maakt het makkelijker voor ze om te sparen, omdat ze minder vaste lasten hebben aan woonruimte en eten.

Geld van ouders

De overheid stimuleert de inbreng van eigen geld bij het kopen van een huis en stimuleert daarom ouders om een financiële bijdrage te leveren als hun kind een huis wil kopen. Het is voor ouders daarom financieel aantrekkelijk én makkelijk gemaakt om dit te doen. Sinds 1 januari 2017 kunnen ouders maximaal € 100.000 belastingvrij aan hun kinderen schenken, mits dit geld wordt besteed aan een nieuwe woning.

Voorzichtiger

Het meenemen van eigen geld is ook een stukje voorzichtigheid. Veel mensen weten nog hoe het voelde toen in heel Nederland ineens huizen ‘onder water stonden’: de waardes van woningen waren zo gedaald dat ze lager waren dan de hypotheken die erop zaten. Wie een woning wilde verkopen, hield een vaak fikse schuld over.

Door in het begin al eigen geld in te brengen bij de koop, zorg je ervoor dat de hypotheek lager is dan de woningwaarde. Daarmee verklein je dus de kans dat een woning onder water komt te staan.

Geen € 27.000 op de bank?

Wil je een huis kopen en heb jij niet € 27.000 aan eigen geld tot je beschikking? Geen man overboord! De vaste kosten bij een woning van € 250.000 zijn 2% overdrachtsbelasting (€ 5.000), notariskosten (€ 1.000), taxatie (€300), bouwkundige keuring (€ 300) en als je een woning met NHG koopt de kosten daarvoor (1% van woningwaarde is € 2.500).

Je komt daarmee dus op € 6.600 of € 9.100 totaal. Wanneer je in 2018 een huis koopt en je nog maar 100% van de woningwaarde mag lenen met een hypotheek zul je dat bedrag wel uit eigen zak moeten betalen, maar dat is dus behoorlijk minder dan die € 27.000.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.