De website van je leven.

Betere leenvoorwaarden voor starters!

Leestijd: 5 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Starters op de woningmarkt konden de afgelopen jaren moeilijk een woning kopen door zeer strenge leenvoorwaarden. In 2017 verandert dat en breekt de zon weer door. Onafhankelijk voorzitter van Vereniging Eigen Huis Hans André la Porte legt uit waarom.

Wie voor het eerst een huis wilde kopen had het de afgelopen jaren best lastig. Flexwerkers en zzp’ers kregen vrijwel onmogelijk een hypotheeklening en het maximale leenbedrag werd stukje bij beetje verminderd tot nu 101% van de woningwaarde. Toch glooit er hoop, er zijn namelijk per begin van dit jaar nieuwe leenvoorwaarden opgesteld die starters een steuntje in de rug bieden.

“Er zijn een paar voor starters gunstige afspraken gemaakt, die het makkelijker voor ze maken om een hypotheek te kunnen krijgen”, legt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis uit. “Ieder jaar worden de leennormen opnieuw vastgesteld en dit jaar zijn die op een paar punten versoepeld. Zo kunnen tweeverdieners die samen een huis kopen nu meer lenen. Via een rekenmethode wordt een maximale lening berekend. Voorheen werd het tweede inkomen voor een kleiner deel meegenomen in de berekening van wat je totaal aan hypotheek kon krijgen. Sinds 2017 weegt het tweede inkomen zwaarder mee, waardoor als tweeverdieners een hoger bedrag kunt lenen.”

Dat biedt perspectief!

Veel starters hebben flexcontracten. Voor hen was het voorheen ontzettend lastig om een hypotheek te krijgen. “Dat is nu gelukkig iets makkelijker geworden”, vervolgt André de la Porte. “Er wordt door hypotheekverstrekkers zoals banken nu meer gekeken naar de toekomst. Ze bekijken in hoeverre je inkomen nog toe zal nemen, in plaats van naar wat je in het verleden hebt verdiend. Dat doen ze met zogenaamde perspectiefverklaringen die door steeds meer uitzendbureaus worden verstrekt.”

Leencapaciteit ophogen

Hoewel je nu nog maar 101% van de woningwaarde van je woning mag lenen (en volgend jaar 100%) en je dus altijd eigen geld nodig hebt om een huis te kunnen kopen, zijn er nog een paar manieren waarop je je lening iets kunt ophogen. “Dat kan als je een huis koopt dat slecht geïsoleerd is en je gaat het energiezuiniger maken. Je vergroot je leencapaciteit dan naar 106%. Ook kunnen ouders met eigen geld bijspringen. Aangezien geld op een spaarrekening niet veel oplevert, kan het aantrekkelijk voor ze zijn een bedrag aan kinderen te schenken of te lenen voor het kopen of verbouwen van hun huis. Schenken mag tot € 100.000 belastingvrij.”

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.