De website van je leven.

Zelfstandig ondernemen: risicovol, moeilijk en hartstikke verslavend

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Wel of geen zelfstandig ondernemer worden? Succesvol ondernemer Boris Veldhuizen van Zanten helpt je op weg

Een tikkie verslavend is het zelfstandig ondernemerschap wel, vindt ervaringsdeskundige Boris Veldhuizen van Zanten, ondernemer en oprichter van The Next Web. “Ik zou niet meer anders kunnen”, vertelt hij. “Het is geen moment saai, er zijn voortdurend nieuwe uitdagingen en vaak kun je niet slapen van de moeilijke besluiten die je moet nemen. Maar het gaat wel allemaal écht ergens over.”

Wie wil ondernemen, moet daar wel heel wat voor over hebben en niet bang zijn om alles wat wordt opgebouwd ook weer te verliezen. “Het is uitermate risicovol”, vervolgt hij. “Ook als je bedrijf al een paar jaar staat en je een mooie groep mensen om je heen hebt verzameld, kan het nog zo afgelopen zijn. Ik heb dat zelf ook meegemaakt. Dat werkt heel louterend.”

Geen schijnwerpers

Daarbij is ondernemen gewoon héél hárd werken. “Als je over ondernemen leest, lijkt het soms alsof je de hele dag met een café latte in een hippe tent creatief zit na te denken over innovatieve technologieën. Maar de praktijk is heel anders. Je racet door de regen naar het industriegebied – de enige plek waar je je een kantoor kunt veroorloven – en werkt daar jarenlang heel hard onder onzekere omstandigheden. Dat kan heel bevredigend zijn, en is soms heel spannend, maar het is geen gezellig leven in de schijnwerpers.”

Héél erg moeilijk

Wie gaat ondernemen moet niet bang zijn om alles ook weer te verliezen. “Je moet niet te gehecht zijn aan een bepaalde levensstandaard, want dan zou je een verlies niet kunnen verdragen. Ikzelf bezit maar weinig en weet dat ik me ook als arm mens wel zal redden. Of je onderneming nu een enorm succes is of volledig mislukt; allebei de situaties zijn enorm leerzaam. Ik heb beide mee mogen maken en gun dat eigenlijk iedere ondernemer. Door goed te falen weet je een volgende keer wat er op het spel staat. Ik leer nog steeds elke dag bij. Ondernemen is héél erg moeilijk, dat vind ik oprecht. Je bent altijd alles opnieuw aan het uitvinden en voor ieder advies en iedere inspirerende quote is er iemand die even overtuigend het tegenovergestelde kan beargumenteren. Tegelijk is dat ook precies wat het ondernemen zo ontzettend de moeite waard maakt!”

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.