De website van je leven.

Waarom is een AOV niet net zo flexibel als jezelf?

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Oene Klumper

De wereld wordt steeds flexibeler: korte arbeidscontracten, same day delivery, Airbnb, de supermarkt open tot 22:00 uur, zelf je bestelling customizen… noem maar op. En ook ons werk en vrije tijd loopt steeds meer in elkaar over. Een sabbatical wordt steeds normaler, alsof je even tijdelijk met pensioen gaat midden in je werkende leven. En als (zelfstandig) ondernemer ben je sowieso al enorm flexibel. Denk alleen al aan je inkomen dat elke maand (sterk) kan verschillen. 

Zeker voor ondernemers is flexibiliteit volstrekt normaal. Maar de financiële sector lijkt dat maar moeilijk te snappen: elke maand betaal ik hetzelfde bedrag aan hypotheek, dezelfde pensioeninleg. Het lijkt wel alsof de wereld van banken en verzekeraars nog volledig zijn ingericht voor mensen met vaste arbeidscontracten.

Steeds meer premie

Nog zo’n mooi voorbeeld: de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Verzekeraars hebben de mond vol van dat ze ondernemers snappen, dat ze passende producten en diensten bieden. Maar hoe kan het dan dat ik nog steeds vastzit aan dezelfde, of zelfs toenemende maandpremie voor m’n AOV? Want als het een keer even minder met mijn opdrachten gaat, of ik wil er even een tijdje tussenuit: de premie voor mijn AOV blijft altijd hetzelfde. Het zou soms zo lekker zijn als de premie en dekking meebewegen met mijn inkomsten.

AOV die meebeweegt

Kunnen ze geen AOV bedenken die automatisch meebeweegt zonder gedoe? Waarbij ik de premie bijvoorbeeld procentueel kan laten meebewegen met het inkomen dat ik verwacht. Zo betaal ik nooit meer dan ik kan en wil missen. Dan ben ik verzekerd van een uitkering bij arbeidsongeschiktheid die past bij mijn situatie.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.