De website van je leven.

Voor jezelf beginnen naast je vaste baan: alleen maar voordelen?

Leestijd: 4 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Voor jezelf beginnen is een spannende stap, en niet één die je van de ene op de andere dag neemt. Zeker niet wanneer je op het moment een prima baan met bijbehorend inkomen hebt. Heb je er ooit aan gedacht om die eerste stappen naar zelfstandigheid náást je eerste baan te zetten? Je bent niet de enige: in 2012 waren er 206.000 ondernemers met daarnaast een vaste baan. Je kunt op je werk voorstellen om een dag minder te gaan werken. Dat is dat de dag waarop je met je eigen bedrijf aan de slag gaat. Voor jezelf beginnen terwijl je nog in loondienst werkt, heeft een paar grote voordelen. Maar er kleven natuurlijk ook een paar nadelen aan, waarvan we je wel bewust willen maken. Hieronder zetten we de voors en tegens op een rij.

Financiële zekerheid

Een van de grote voordelen van je eigen onderneming opzetten terwijl je nog in loondienst werkt, is dat je bepaalde zekerheden behoudt. De inkomsten vanuit je vaste werk blijven binnenkomen, waardoor je een bepaalde financiële basis behoudt.

Verzekerd

Bouw je bij je werkgever pensioen op, dan blijf je dit – zij het in mindere mate – in de nieuwe situatie ook doen. Ook je arbeidsongeschiktheidsverzekering loopt gewoon door. Mocht je ziek worden, dan krijg je in elk geval nog de uren in loondienst gewoon doorbetaald.

Financieel voordeel

Het eerste jaar zullen je inkomsten uit je eigen bedrijf waarschijnlijk nog niet heel hoog zijn. Voor kleine ondernemers bestaat er de Kleine Ondernemers Regeling (KOR), waarbij je in bepaalde gevallen minder of geen belasting hoeft te betalen over de winst van het afgelopen jaar. Hoef je aan het eind van het jaar na aftrek van voorbelasting (belasting die je hebt betaald over de aanschaf van producten, zoals computers en andere kantoorbenodigdheden) minder dan € 1.345 belasting te betalen over je omzet, dan wordt het hele bedrag kwijtgescholden. Kom je tussen de € 1.345 en € 1.883 euro uit? Dan krijg je korting op het btw-bedrag dat je betaalt. Dit is ook het geval als je naast je vaste baan als zzp’er gaat werken.

Stress

Was je vaste baan al hard werken, dan zul je het nu nog veel drukker krijgen. Niet alleen qua werkzaamheden, maar ook in je hoofd. Er zal heel veel geregeld moeten worden. Je moet een ondernemingsplan schrijven, administratie bijhouden, afspraken maken, een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aanvragen en je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De combinatie van alle werkzaamheden en verantwoordelijkheden kan de nodige stress opleveren.

Concurreren met je baas

Blijf je in hetzelfde vakgebied werken als je vaste baan, dan kan het zijn dat je concurreert met je huidige werkgever. Lees je concurrentiebeding in je contract hier even goed op na. Het kan flink in de kosten lopen als je je per ongeluk niet aan het concurrentiebeding houdt en je werkgever komt daarachter.

Daarnaast is het natuurlijk een bijzonder slechte situatie voor de relatie met je werkgever. Bij veel werkgevers staat in het contract ook vastgelegd dat je nevenactiviteiten moet overleggen met de werkgever. Het kan zijn dat hij of zij niet akkoord gaat met jouw voorstel voor jouw zzp-werkzaamheden.

Ben jij een ondernemer?

Heb jij het ondernemerschap in je? Dan ben jij van het type ‘doen’ en ‘kansen pakken’. Voor jou wegen de nadelen dan ook niet op tegen de voordelen. En dat geldt dus niet alleen voor jou, maar ook voor die 206.000 andere zzp’ers die daarnaast een vaste baan hebben. Wees er alleen wel op voorbereid dat het een pittige combinatie is waarbij je hard zult moeten werken!

Baas of eigen baas

Zelfstandig ondernemen: risicovol, moeilijk en hartstikke verslavend

Een tikkie verslavend is het zelfstandig ondernemerschap wel, vindt ervaringsdeskundige Boris...
Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.