De website van je leven.

Hoezo curlinggeneratie?

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Irene Schoemakers

Je wordt er af en toe flink moe van. Van al die stempels die de maatschappij op jullie generatie plakt. Want ben je tussen de twintig en begin dertig jaar oud, dan hoor je bij de pretparkgeneratie (het leven moet één groot feest zijn), de pampergeneratie (ouders maken het leven van hun kinderen zo prettig mogelijk) en de leukste: de curlinggeneratie. Ja, curling! Dat spel met van die schuivende stenen op het ijs en driftig poetsende medespelers die met een bezempje alle oneffenheden uit de weg proberen te ruimen. Alle mogelijke obstakels zijn – meestal door ouders – bij jullie weggehouden of voor jullie opgelost, zodat je daar  zelf zo min mogelijk last van had. Het zal je allemaal maar gezegd worden. 

Keuzestress

Ook komt het woord ‘keuzestress’ nogal eens voorbij als mensen het over jullie generatie hebben. Zeker als het gaat over het kiezen van het juiste beroep of loopbaan. In principe kan alles, mag alles en is er héél veel mogelijk. Klinkt leuk op papier, maar wat wordt het dan? Kies je het een, dan sluit je het ander uit. En kies je fout, dan kun je daar niemand de schuld van geven behalve jezelf. Het zijn spagaten waar jullie maar lastig uitkomen, zo signaleert de omgeving.

Ondernemende twintigers

Kun je een beetje relativeren, dan weet je dat het heus allemaal zo erg niet is gesteld met jullie generatie. Gelukkig heeft ieder mens op z’n tijd wel last van keuzestress. Daar is jullie generatie heus niet uniek in. Bovendien neem je zelden een beslissing voor de rest van je leven. En hé, wat is er mis met fouten maken? Van fouten leer je immers het meest. En velen van jullie weten heus wel wat je wilt en wat je kunt. Sterker nog, de ondernemers die tot deze generatie behoren zijn heel doelgericht. Ze zijn ambitieus, creatief en optimistisch en hebben er zin in. En uiteraard hebben ze de touwtjes graag in handen. Mooie eigenschappen voor een jonge entrepreneur.

Zelf doen

Maar dat enthousiasme heeft ook een keerzijde. Je wilt tenslotte niet falen. Je gaat voor klanten en succes en je bent daarom snel geneigd om overal ‘ja’ tegen te zeggen. Maar pas op. Daardoor komt die mogelijke burn-out toch weer om de hoek kijken. Je ouders zijn er niet meer om als vangnet te dienen, dus moet je deze zelf bouwen. Kortom: pak je eigen ‘bezempje’ op, veeg je agenda af en toe leeg, laat je niet ondershuffelen, en regel je zaakjes goed. Vind je dat laatste lastig? Schakel dan bijvoorbeeld een verzekeraar in. Die kan – net als je ouders vroeger – met je meedenken, adviezen geven over hoe je fit en gezond kunt blijven en je desnoods weer op de been helpen. Mocht dat nodig zijn natuurlijk.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.