De website van je leven.

Deze belastingvoordelen helpen startende zzp’ers op weg

Leestijd: 5 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Wil je je eigen bedrijf starten? Doen! Deze belastingvoordelen helpen je op weg. Zou jij graag voor jezelf beginnen? Was je gewend om in loondienst te werken, dan is dit best een stap richting meer onzekerheid. Maar ook één naar meer vrijheid en mogelijkheden! Laat je niet bang maken door alles wat gezegd wordt, er is van alles geregeld om je als startende ondernemer goed op weg te helpen.

1: Zelfstandigenaftrek

Iedere zelfstandig ondernemer die jonger is dan 65 jaar en jaarlijks meer dan 1.225 uur werkt aan zijn eigen bedrijf, mag aan het eind van het jaar een bedrag van € 7.280 van de winst aftrekken. Je hoeft dan vervolgens alleen belasting te betalen over de resterende winst.

2: Startersaftrek

Starters mogen in totaal drie keer in de eerste vijf jaren dat zij zelfstandig ondernemen een bedrag van € 2.123 van hun winst aftrekken. Zo verlaag je het totaalbedrag van de winst waarover je belasting moet betalen.

3: Aftrekbare kosten

Een deel van de kosten die je maakt voor je onderneming zijn helemaal of deels aftrekbaar van je winst. Dit kunnen kosten zijn die je hebt uitgegeven aan papier, relatiegeschenken, maar bijvoorbeeld ook advieskosten voor het starten van je onderneming. Op gebied van eten en drinken zijn de regels wel iets verscherpt de afgelopen jaren. De btw van koffie en lunches buiten de deur is niet meer aftrekbaar en het lunchbedrag mag nog slechts voor 80% van de winst worden afgetrokken. Vanzelfsprekend moet je wel overal bonnetjes van kunnen laten zien.

4: Meewerkaftrek

Heb je een partner die je af en toe helpt met je onderneming, zonder hiervoor betaald te krijgen? Dan kun je die gemaakte uren in sommige gevallen van je winst aftrekken, tot maximaal 4% van je totale winst.

5: Apparatuur en diensten

Koop je apparatuur voor je onderneming of huur je bepaalde diensten in? Dan kun je de kosten hiervoor meenemen in je winst en verliesrekening, waardoor je het bedrag waarover je uiteindelijk belasting betaalt verlaagt. De btw op die producten en diensten trek je af van het totaal aan btw dat je moet betalen.

6: Kleine Ondernemers Regeling (KOR)

Kleine ondernemers kunnen in aanmerking komen voor een speciale regeling waardoor zij minder of geen belasting hoeven te betalen over de winst van hun afgelopen jaar. Alleen wie een eenmanszaak, vennootschap onder firma of maatschap heeft, komt voor deze regeling (KOR) in aanmerking. Hoef je aan het eind van het jaar na aftrek van voorbelasting (belasting die je hebt betaald over de aanschaf van producten, zoals computers en andere kantoorbenodigdheden) minder dan € 1.345 belasting te betalen over je omzet, dan wordt het hele bedrag kwijtgescholden. Kom je tussen de € 1.345 en € 1.883 uit? Dan krijg je korting op het btw-bedrag dat je betaalt.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.