De website van je leven.

Arbeidsongeschiktheidsverz…wat?

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Irene Schoemakers

33 letters. Dat is hoeveel er nodig zijn om het woord arbeidsongeschiktheidsverzekering te spellen. Dat zijn meer letters dan er in het hele alfabet zitten! Alleen daarom al zouden we eens hard moeten nadenken over een alternatief. Bovendien is het woord ruim over de houdbaarheidsdatum heen.

Arbeidsongeschiktheidsverz…..wat?

33 letters. Dat is hoeveel er nodig zijn om het woord arbeidsongeschiktheidsverzekering te spellen. Dat zijn meer letters dan er in het hele alfabet zitten! Alleen daarom al zouden we eens hard moeten nadenken over een alternatief. Bovendien is het woord ruim over de houdbaarheidsdatum heen.

Arbeid?

Wie heeft het vandaag de dag nog over ‘arbeid’? We werken, we klussen, we interimmen, we freelancen, we ondernemen, maar arbeiden? Die term dateert uit de tijd dat vakbonden nog floreerden en veel werk nog noeste handarbeid was. Uit de tijd dat fabrieksarbeiders dag in dag uit met hun broodtrommeltjes naar hun werk gingen. In onze huidige spreektaal kom je het woord ‘arbeid’ niet of nauwelijks meer tegen.

Ongeschikt?

Ook dit woord is vandaag de dag achterhaald. Hoezo ongeschikt? Natuurlijk. Het kan zijn dat je vanwege een ongeluk of ziekte niet alles meer kan doen. Maar dan ben je nog niet meteen ongeschikt. Dat klinkt wel héél hard. Als een brute afwijzing. Een straf bijna. Het feit dat je delen van je werk – vaak tijdelijk – niet meer kunt doen, wil niet zeggen dat je ongeschikt bent om te werken. Welnee. Je kunt nog heel veel wél doen. De meeste bedrijven gaan inmiddels ook uit van iemand arbeidsvermógen. Niet van iemands arbeidsónvermogen. Iedereen heeft tenslotte wel wat. Waarom zou je dan in de categorie ‘ongeschikt’ moeten worden gestopt als je even niet alles meer kunt?

Hoe simpel wil je het hebben?

Laten we het stof afkloppen van een belegen term als ‘arbeidsongeschiktheidsverzekering’ en op zoek gaan naar een nieuw woord voor een regeling die in feite niet meer doet dan ondernemers ondersteunen tot ze letterlijk en figuurlijk op de been zijn. Al was het alleen al omdat het product zelf helemaal níet ingewikkeld en achterhaald is. Het is zo simpel als wat. Kun je (tijdelijk) niet volledig meer werken? Hoelang kun je zonder geld? Hoeveel geld wil je ontvangen? En wat voor ondersteuning heb je nodig? That’s it. Daar is niets ongeschikts aan.


Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.