De website van je leven.

Zó kom je gelukkig uit een scheiding

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Overwegen jullie willen om te gaan scheiden? Dan hebben jullie hoogstwaarschijnlijk al een pittige periode achter de rug en komt er nog een lastige fase aan. Het kan verstandig zijn om hierbij een beetje hulp uit onafhankelijke hoek in te schakelen. Iemand die jullie begeleidt bij het doorlopen van de verschillende stappen en helpt het vizier op de toekomst te houden.

Zo’n derde onafhankelijke partij, een scheidingsmakelaar of mediator, heeft als doel jullie relatie te helpen beëindigen op een duurzame manier, waarbij jullie respectvol uit elkaar gaan onder voor jullie beide de beste voorwaarden. Zodat jullie je allebei kunnen focussen op een nieuw begin.

Leven ná de scheiding

Het lijkt voor de hand te liggen om tijdens een scheiding heel erg in het ‘nu’ te blijven. Wat wil je nú geregeld hebben, wat gaat er nú mis? Maar efficiënter is het om te kijken naar waar je over een tijdje wilt zijn. Hoe wil je dat je leven er ná de scheiding uitziet?

Het grote geheel

Vanzelfsprekend moeten er zaken geregeld worden. Er moet een ouderschapsplan worden opgesteld als jullie samen kinderen hebben, en er moeten juridische en financiële zaken worden geregeld. Ook hierbij helpt het om niet teveel naar het nu te kijken, en al teveel stil te staan bij spullen of een paar honderd of duizend euro die je vindt dat een partner teveel krijgt. Focus op het grote geheel. Gaan die spullen je uiteindelijk gelukkig maken als je opnieuw begint, of doen ze er eigenlijk niet toe?

Belang van de kinderen

Veel mensen verliezen tijdens een scheiding het belang van de kinderen uit het oog. Hoe gaan zij straks het meest gelukkig uit de scheiding komen? Als de ouders continu strijd hebben, of als er een fijne verdeling voor ze is bedacht waarbij ze zonder problemen beide ouders kunnen blijven zien? Het antwoord hierop ligt voor de hand.

Opstaan en doorgaan

Scheiden is altijd moeilijk en verdrietig en is altijd duur. Maar door op enigszins vriendschappelijke wijze uit elkaar te gaan, beperk je op alle manieren de ellende. En kunnen de betrokken partijen zo snel mogelijk weer opkrabbelen en beginnen aan een nieuw, gelukkiger, leven.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.