De website van je leven.

Verdeling van spaargeld levert weinig problemen op

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Claire van Woudenbergh

Over het algemeen levert de verdeling van spaargeld weinig problemen op. Je kunt eenvoudig vaststellen wat het saldo is en dat door tweeën delen.

Uitsluitingsclause

Is een deel van het vermogen geërfd of geschonken? Dan kan het zijn dat degene waarvan het geld afkomstig is heeft bepaalt dat dit bedrag alleen voor jou of je ex-partner bestemd is. De ander wordt daarmee uitgesloten en kan geen aanspraak maken op het bedrag en daaruit voortvloeiende rendementen. Dit staat dan ook los van het spaargeld dat verdeeld zal worden.

Schulden

In principe moet niet alleen een positief saldo (spaargeld), maar ook een negatief saldo (schuld) door jullie verdeeld worden. Is de schuld aanwijsbaar afkomstig van een beiden? Dan kun je daar andere afspraken over maken.

Spaarrekeningen van kinderen

Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan valt het saldo van hun spaarrekening ook in het gezamenlijke huwelijksvermogen. Officieel zou het saldo van deze rekeningen dan op dezelfde manier verdeeld moeten worden als bij jullie andere rekeningen. Vinden jullie dat te ver gaan? Dan kun je afspreken dat deze spaarrekeningen voor de kinderen in stand worden gehouden zoals ze zijn.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.