De website van je leven.

Verdelen wat je samen hebt opgebouwd

Leestijd: 3 minuten x bewaard als favoriet
Claire van Woudenbergh

Als je gaat scheiden moet je verdelen wat je samen hebt opgebouwd. En dan gaat het niet alleen om het huis en spaargeld, maar ook om je pensioen. Bij het verdelen van je pensioen, komt best wel wat kijken. Het is niet echt eenvoudig. Het is daarom verstandig om hulp in te schakelen van een expert. Op de website Wijzer in Geldzaken vind je meer informatie over dit onderwerp.

AOW

Iedereen in Nederland heeft recht op AOW. Dit is een vast bedrag en dus niet afhankelijk van wat je vroeger hebt verdiend. De AOW-gerechtigde leeftijd is op dit moment 67. Je hoeft Je bouwt alleen AOW op voor jezelf en hoeft het niet te delen als je gaat scheiden. Ben je nog alleen als je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt? Dan krijg je een hoger bedrag.

Werknemerspensioen

Bouw je pensioen op in loondienst? Dan wordt het pensioen dat is opgebouwd terwijl jullie samen waren, verdeeld. Pensioen dat voor die tijd is opgebouwd, hoef je niet te verdelen. Normaal gesproken krijgen jullie allebei de helft. Maar jullie kunnen andere afspraken maken bij de scheiding. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten om het niet te verdelen of om het direct te verrekenen.

Nabestaandenpensioen

Vaak bouw je in het werknemerspensioen ook een zogenaamd nabestaandenpensioen op. Als jij overlijdt, ontvangt jouw partner nog maandelijks een (deel van) jouw pensioen. Als je gaat scheiden is het goed om even uit te zoeken hoe dit zit in jouw pensioenovereenkomst. En te beslissen wat je met het nabestaandenpensioen wilt doen.

Informeer je pensioenbeheerder

Wat jullie ook besluiten te doen: vergeet niet om je scheiding door te geven bij je pensioenbeheerder. Zo voorkom je vervelende verrassingen op een moment dat je er niets meer aan kunt veranderen.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.