De website van je leven.

Scheiden: snel en efficiënt of langzaam en slopend?

Leestijd: 5 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

De snelheid waarmee je een scheiding rond kunt krijgen heeft alles te maken met de situatie waarin jullie verkeren. Zijn jullie het er beide over eens dat uit elkaar gaan de beste optie is of niet? Hebben jullie kinderen en een koophuis, of wordt het een makkie om de zaken te verdelen?

In alle gevallen begint een scheiding met een zogenaamde scheidingsmelding. Het moment waarop een van beide – of beide – partners aangeeft te willen scheiden.

Huurhuis, geen kinderen

Stel je woont samen in een huurhuis en jullie hebben geen kinderen, huisdieren of een gezamenlijke onderneming. Dan kan een scheiding in principe snel rond zijn. Er hoeft niet heel veel geregeld en verdeeld te worden, het is alleen belangrijk dat beide partijen met de scheiding akkoord gaan. De scheiding kan in dat geval binnen enkele weken rond zijn.

Verdeling

Jullie moeten spullen en inkomsten gaan verdelen, afhankelijk van hoe jullie getrouwd zijn – in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Hiervoor moet eerst een compleet overzicht zijn van alle bezittingen en schulden van jullie beide. Hoe lang dit duurt heeft alles te maken met hoe goed jullie je financiële administratie op orde hebben, dit kan in een dag geregeld zijn. Is jullie administratie een chaos, dan kun je de hulp van een financieel adviseur inschakelen om jullie hierbij te helpen en het proces te versnellen.

Hulp inschakelen

Komen jullie er samen niet uit, dan kun je twee dingen doen. Jullie kunnen de hulp van een mediator inschakelen, die helpt bij het vinden van overeenstemming en helpt bij het maken van een verdeling. Of jullie blijven lijnrecht tegenover elkaar staan en zoeken ieder hulp bij een eigen advocaat. In het eerste geval zal het proces meer vaart krijgen, in het tweede gebeurt het tegenovergestelde. De scheiding wordt nóg meer een strijd en kan hierdoor langer dan een jaar gaan duren.

Convenant

Als jullie alle zaken met elkaar hebben afgestemd ondertekenen jullie samen met een advocaat, mediator of scheidingsmakelaar een echtscheidingsconvenant. Dit document stuur je naar de rechter voor ondertekening. Het kan tot ongeveer vier weken duren voor de rechter de scheiding heeft uitgesproken. Wanneer de rechter de scheiding heeft uitgesproken en het ondertekende convenant retour is, moet het nog een keer worden getekend voor akkoord.

Daarna wordt de echtscheiding ingeschreven bij de gemeente waarin het huwelijk is voltrokken. In het snelste geval zijn jullie binnen een maand officieel gescheiden, in het meest slopende geval zijn jullie maanden tot meer dan een jaar verder. Hoe eenvoudig het ook lijkt, door tegenwerking van een van beide partijen kun je ook in een redelijk eenvoudige situatie erg lang over een scheiding doen.

Kinderen en koopwoning

Voor partners met kinderen en een koopwoning ligt de zaak ingewikkelder. Naast dat zij het eerst eens moeten worden over de scheiding zelf, zullen ze zowel een echtscheidingsconvenant als een financieel plan en een ouderschapsplan moeten opstellen. In een ouderschapsplan leg je vast hoe jullie de zorg, opvoeding, de omgang met de kinderen en de kosten regelen. Bij het opstellen van dit plan is het van groot belangrijk om ver voorbij het nu te kunnen kijken. Hoe gaan jullie levens er straks uitzien en wat is dan de fijnste regeling voor de kinderen?

Huis: houden of verkopen?

Hebben jullie een koopwoning, dan moet er een keuze gemaakt worden: blijft een van beide er in wonen of gaan jullie het huis verkopen? In het eerste geval is het wel noodzakelijk dat een van tweeën de hypotheek over kan nemen. Heeft het huis overwaarde, dan moet degene die blijft de ander daar de helft – als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd – van betalen.

Verkopen jullie het huis, dan kan het maanden, tot wel een jaar duren voor het verkocht is. Dit is behoorlijk afhankelijk van waar je woont en voor welke waarde je het wilt verkopen. In steden als Amsterdam en Utrecht verkopen woningen nu heel snel, maar in Friesland en Groningen zal de verkoop over het algemeen (veel) langer duren. Om de vaart in de scheiding te houden, kun je er daarom ook voor kiezen de woning tegen een lagere prijs te verkopen.

Nieuwe start

In deze situatie ben je hoe dan ook langer bezig met het scheidingstraject dan wanneer je geen kinderen en koophuis hebt. Zijn jullie er redelijk snel uit, dan kun je de scheiding binnen een paar maanden volledig rond hebben. Komen jullie er niet uit en wordt het een strijd met advocaten, dan kunnen er zelfs jaren overheen gaan voordat alles rond is. En dat laatste maakt het vreselijk lastig om het leven in de nieuwe situatie weer echt vorm te geven, om opnieuw te beginnen.

Daarom is het ook zo belangrijk om ook tijdens het slopende traject van uit elkaar gaan altijd de toekomst in het vizier te houden. Waar wil je uiteindelijk naartoe? Hoe ga je je leven weer invulling geven en hoe kun je weer gelukkig worden?

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.