De website van je leven.

Kinderen krijgen is emotionele overweging, niet een financiële

Leestijd: 4 minuten x bewaard als favoriet
Marike Ooms

Is er een kindje op komst of zouden jullie misschien kinderen willen en maken jullie je druk over de financiële gevolgen? Zowel rijke als minder fortuinlijke mensen krijgen kinderen, en dat heeft een reden. Een kind krijgen is namelijk geen financiële beslissing, maar een keuze uit liefde en de wens om vader of moeder te worden.

1: Emotionele beslissing

Een kind krijgen is in de allereerste plaats een emotionele beslissing. Ben je er aan toe vader of moeder te worden? Kan je deze verantwoordelijkheid aan? Die overweging is vele malen belangrijker dan: heb je er het geld voor (over)? Veel ouders omschrijven het krijgen van een kind als ‘het mooiste moment in hun leven’. Dat is niet in geld uit te drukken.

2: Kind kost 17 procent van inkomen

Er zijn berekeningen die stellen dat een kind 17% van het besteedbare inkomen kost. Laat je daar niet al teveel door afschrikken. Je maakt met de komst van een kindje niet alléén maar extra kosten, want je bespaart ook op zaken waar je geld aan uitgaf toen je nog geen kinderen had. Aan avondjes uit bijvoorbeeld, buiten de deur lunchen of bioscoopbezoekjes. Kom je helemaal niet meer aan toe straks!

3: Alleen het beste is goed genoeg

Een baby wil je natuurlijk alleen het beste van het beste geven, en dat betekent: dure merken en alles nieuw. Onzin! Een baby merkt echt het verschil niet en je kunt tweedehands ook alle benodigde spulletjes kopen, voor een fractie van de nieuwprijs. Zijn er al mensen in je omgeving die kinderen hebben? Dan kun je via hen misschien ook wel spullen overnemen. Laat je niet gek maken door wat de bladen je voorschrijven, die willen alleen maar geld aan je verdienen.

4: € 100.000 armer per kind

Het Nibud heeft berekend dat een kind tot en met zijn studietijd een ton kost. Dat is wel een bedrag waar je even van schrikt. Hoeveel een kind opvoeden daadwerkelijk in totaal kost, zal heus enigszins verschillen per huishouden. Gaat een kind alle werkdagen naar de crèche, dan ben je veel duurder uit dan wanneer het naar opa en oma gaat. Als deze bedragen altijd voor iedereen zouden gelden, zouden heus niet zo veel mensen zo veel kinderen hebben.

Je moet vooral voor jezelf uitmaken en berekenen hoeveel jij kunt en wilt uitgeven aan je kind. En wanneer je kind groter wordt en gaat studeren (de kosten hiervoor zijn ook meegenomen in die € 100.000), kan het natuurlijk ook zelf een bijdrage leveren aan zijn eigen kosten.

Laad volgende
De website van je leven gaat over jouw leven. Wij willen 17 miljoen Nederlanders helpen meer grip te krijgen op hun financiën. Hen te helpen zelf keuzes te maken. Van verzekerd naar zelfverzekerd. Onze overtuiging is dat organisaties een actieve maatschappelijke rol moeten nemen. Om de dialoog aan te gaan. Te luisteren en te handelen. Jou te helpen met inzichten en feiten. We streven naar transparantie; voor onze eigen organisatie én voor de samenleving. Ook als dat ongemakkelijk is. Daarom hebben wij de Website van je leven ontwikkeld.